Σύμφωνα με νέα έρευνα το νέο πειραματικό φάρμακο που αποκαλείται αντουκανουμάμπη (aducanumab) φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, ειδικά όταν λαμβάνεται στα πολύ αρχικά στάδιά της, σύμφωνα με νέα έρευνα, προκαλώντας ενθουσιασμό στους επιστήμονες.
«Τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά και κατ’ αρχήν φαίνεται να υποστηρίζουν την άποψη ότι οι θεραπείες που στοχεύουν τις αμυλοειδείς πλάκες, θα πρέπει να χορηγούνται νωρίς στη νόσο», δήλωσε ο δρ Έρικ Κάραν, διευθυντής Έρευνας του οργανισμό Alzheimer’s Research UK.
«Ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε τα περαιτέρω ευρήματα της μελέτης, καθώς και τα αποτελέσματα των δοκιμών του φαρμάκου σε πολύ περισσότερους ασθενείς, για να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας».
Τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Δοκιμάστηκε σε μία μελέτη φάσης Ι σε 166 πάσχοντες από πρόδρομη έως ήπια νόσο Αλτσχάιμερ. Οι μελέτες φάσης Ι αποτελούν το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Συνήθως πραγματοποιούνται σε μικρό αριθμό εθελοντών και στόχος τους είναι να αξιολογηθεί πρωτίστως η ασφάλεια ενός πειραματικού φαρμάκου, να καθοριστεί ένα ασφαλές εύρος δοσολογίας και να προσδιοριστούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στην παρούσα μελέτη, οι ασθενείς χωρίσθηκαν σε πέντε ομάδες και επί 54 εβδομάδες είτε έπαιρναν μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο) είτε τέσσερις διαφορετικές δόσεις αντουκανουμάμπης (1 έως 10 mg ανά κιλό βάρους σώματος).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών φάνηκε να υποχωρούν στους εθελοντές που έπαιρναν το φάρμακο (η συσσώρευση αυτών των πλακών θεωρείται κύρια αιτία νόσου Αλτσχάιμερ). Όσο υψηλότερη ήταν η δόση που λάμβαναν και όσο περνούσε ο καιρός που έπαιρναν αυτή τη δόση, τόσο μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση των πλακών.
Επιπλέον, οι επιδόσεις των ασθενών σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους έδειξαν πως η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών επιβραδύνθηκε σε όσους έπαιρναν το φάρμακο. Όσον αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου, αναφέρθηκαν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες όμως αφορούσαν τις υψηλές δόσεις του και πρωτίστως ασθενείς-φορείς του γονιδίου ApoE4 το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήσαν ως επί το πλείστον ασυμπτωματικές έως ήπιες, εκδηλώθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και υποχώρησαν με τον καιρό και με τη μείωση της δόσης του φαρμάκου. Υπήρξαν, όμως, και μερικοί ασθενείς που τελικά διέκοψαν τη θεραπεία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Νόσων Αλτσχάιμερ & Πάρκινσον και Σχετιζομένων Νευρολογικών Διαταραχών (AD/PDTM 2015), που διεξάγεται από 18 έως 22 Μαρτίου 2015 στη Νίκαια της Γαλλίας. Σημειώνεται πως η παρασκευάστρια εταιρεία της αντουκανουμάμπης προγραμματίζει να αρχίσει έως το τέλος του χρόνου νέα, μεγαλύτερη μελέτη με περισσότερους ασθενείς.
Ο σκοπός της ζωής καταπολεμά τη νόσο
Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν μια ζωηρή κοινωνική ζωή – κάνοντας εθελοντισμό, μαθαίνοντας νέα πράγματα συνεχώς και συμμετέχοντας σε κοινωνικές δραστηριότητες – προστατεύονται καλύτερα έναντι της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Εκείνοι που ανέφεραν ότι έχουν δραστήρια κοινωνική ζωή και μια ισχυρή αίσθηση σκοπού είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκτεταμένες περιοχές βλάβης στον εγκέφαλο, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν στην άνοια.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν είμαστε αρκετοί απασχολημένοι καθώς μεγαλώνουμε, όχι μόνο θα προστατευτούμε από την άνοια, αλλά θα ξορκίσουμε τα προβλήματα κινητικότητας! Η Δρ Πατρίτσια Μπόιλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών και συμπεριφοράς στο κέντρο έρευνας για το Αλτσχάιμερ Rush στο Σικάγο, εξηγεί ότι μια θετική ψυχολογία και τρόπος σκέψης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία σας.
«Η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα οι θετικοί ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το έχουμε ένα σκοπό στη ζωή, αποδεικνύεται πολύ ισχυρός παράγοντας για την υγεία μας. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να είναι ενήμεροι για την ψυχική κατάσταση των ασθενών και να ενθαρρύνουν συμπεριφορές που θα οδηγήσουν σε θετικές συναισθηματικές καταστάσεις».
Η έρευνα της Δρ Μπόιλ, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Stroke, έδειξε ότι η αίσθηση ότι η ζωή μας έχει νόημα και κατεύθυνση, μπορεί να μας προστατεύσει από βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται από το μπλοκάρισμα στη ροή του αίματος. Όταν συμβεί απόφραξη, μπορεί να προκληθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν καταστραφεί ο ιστός, που ονομάζεται έμφρακτο, μπορεί να δημιουργούνται συνθήκες για άνοια, προβλήματα κινητικότητας, αναπηρία και τελικά θάνατο.