Αρχική Ειδήσεις Η τάση προς την ευτυχία είναι οικουμενική και αποτυπώνεται σε όλες τις...

Η τάση προς την ευτυχία είναι οικουμενική και αποτυπώνεται σε όλες τις γλώσσες

0
Διαφήμιση

Η τάση των ανθρώπων να χρησιμοποιούν θετικές παρά αρνητικές λέξεις είναι μία υπόθεση που Αμερικανοί ψυχολόγοι είχαν διατυπώσει ήδη από τη δεκαετία του ’60. Πλέον μία μεγάλη επιστημονική έρευνα η οποία αξιοποίησε τη σύγχρονη τεχνική των «μεγάλων δεδομένων» (bigdata) για να αναλύσει ένα τεράστιο όγκο γλωσσικών στοιχείων έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ και της εταιρείας Mitre, με επικεφαλής τον μαθηματικό Πίτερ Ντοντς, σύμφωνα με το “Science”, επιβεβαίωσαν ότι είναι η έμφυτη η τάση των ανθρώπων να κάνουν χρήση θετικών παρά αρνητικών λέξεων, προτιμώντας να βλέπουν τη φωτεινή και αισιόδοξη, παρά τη σκοτεινή και λυπητερή πλευρά των πραγμάτων.

Η νέα στατιστική γλωσσολογική έρευνα με τη βοήθεια των υπολογιστών φαίνεται να επιβεβαιώνει την ορθότητα της θεωρίας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν πολλά δισεκατομμύρια λέξεις από όλο τον πλανήτη, αξιοποιώντας ποικίλες ψηφιακές πηγές, από βιβλία έως μηνύματα στο Twitter και από τηλεοπτικά προγράμματα έως στίχους τραγουδιών.

Η έρευνα συμπεριέλαβε τις 100.000 συχνότερα χρησιμοποιούμενες λέξεις από τις δέκα ευρύτερα εξαπλωμένες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά, κινεζικά κ.α.). Στη συνέχεια, κάθε λέξη «βαθμολογήθηκε» για το συναισθηματικό περιεχόμενό της από ομάδες εθελοντών, που μιλούσαν τις αντίστοιχες γλώσσες.

Το συμπέρασμα είναι ότι οπουδήποτε στη Γη οι άνθρωποι μιλάνε, τα λόγια τους έχουν μια τάση να ρέπουν προς τη θετική όψη της ζωής, προς την αισιοδοξία και προς την ευτυχία. «Όπου ψάξαμε, βρήκαμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πιο πολλές θετικές λέξεις από ό,τι αρνητικές», δήλωσε ο Πίτερ Ντοντς. Όπως είπε, η γλώσσα, η μεγαλύτερη ″τεχνολογία″ του ανθρώπου, έχει μια εγγενή θετική ροπή.

Η ισπανική είναι η γλώσσα με την μεγαλύτερη θετική τάση, καθώς οι λέξεις της εμφάνισαν το υψηλότερο «σκορ» από πλευράς ευτυχίας. Στον αντίποδα βρίσκεται η κινεζική γλώσσα, που εμφανίζει την μικρότερη θετική ροπή. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα γίνει πιο αισιόδοξος και χαρούμενος ένας κινέζος που θα μάθει να μιλάει ισπανικά!

Οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να εφαρμόσουν ένα «ηδονόμετρο» (ειδικό λογισμικό – μετρητή ευτυχίας) για να αξιολογήσουν με σχετική αντικειμενικότητα της ευτυχία που είναι «ενσωματωμένη» σε κάθε ομιλούμενη γλώσσα και σε κάθε γραπτό κείμενο.

Διαφήμιση