Αρχική Ειδήσεις Νέα ενεργειακή στρατηγική εξήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Νέα ενεργειακή στρατηγική εξήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

0
Διαφήμιση

Στις πολιτικές μείωσης του κόστους ενέργειας και τη νέα ενεργειακή στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα βρίσκεται η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής», η οποία «συνθλίβεται πιεσμένη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής».

Ο υπουργός ανακοίνωσε:

  • την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με ενίσχυση κλαδικών πολιτικών, όπως ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και
  • την διαμόρφωση νέας ενεργειακής πολιτικής

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακυρώνεται ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ, σταματά κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, σταματά η υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΔΕΔ θα αναβαθμιστούν για να παίξουν κεντρικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα, «η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει, όπως παραδέχεται και η ΡΑΕ, από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, θα αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ έτσι ώστε η κυβερνητική πολιτική να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, θα δοθούν 300 κιλοβάτ ανά μήνα στα φτωχά νοικοκυριά.

Στο φυσικό αέριο «θα πετύχουμε σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου, που είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη, τόνισε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ανακοίνωσε ότι «ανασυγκροτείται η ΔΕΠΑ, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει σε όλη τη χώρα το φυσικό αέριο. Εγκαταλείπεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Σχετικά με τη ΔΕΣΦΑ η ιδιωτικοποίηση στην αζέρικη SOCAR έχει προχωρήσει αρκετά και για το λόγο αυτό θα αποφασιστούν οι κινήσεις μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για τα ΕΛΠΕ ανέφερε ότι «θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα για την ανασυγκρότησή τους για να μειωθούν οι τιμές».

Προανήγγειλε αναβάθμιση της προσπάθειας για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. ιδρύεται δημόσιος φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά τη νέα διεθνή πολιτική ενεργειακών σχέσεων, όπως είπε «η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί τον εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων κρατών ή ομάδας κρατών» δηλώνοντας ότι «θα αναπτύξουμε πολυεπίπεδη στρατηγική με όλες τις χώρες».

Διαφήμιση