Αρχική Ειδήσεις Χαβούζα αστικών λυμάτων και σκουπιδιών ο Γαλλικός Ποταμός

Χαβούζα αστικών λυμάτων και σκουπιδιών ο Γαλλικός Ποταμός

0

Ένα παρατημένο οικοσύστημα, με διάχυτες πηγές ρύπανσης, σκουπίδια σε πολλά σημεία και θολωμένα επιφανειακά νερά από ρίψη λιπασμάτων, συνάντησαν στη λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού, επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κατά τη διάρκεια μελέτης για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης της περιοχής.

Έξι φοιτητές και φοιτήτριες του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Οικολογική ποιότητα & Διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής”, που υλοποιείται από τα Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας & Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, πραγματοποίησαν τον Μάιο του 2013, στη λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού, έρευνα που περιελάμβανε δειγματοληψίες από 14 σταθμούς, σε όλη την έκταση του ποταμού.

Η ομάδα εργασίας αποτελείτο από τους Φωτεινή Αναγνώστου, Αικατερίνη Αποστολίδου, Κωνσταντίνο Γεωργιάδη, Ελευθερία Κουρλίτη, Νατάσα Στεφανίδου και Ataul Md Gani.

Ο Γαλλικός ποταμός πηγάζει από το όρος των Κρουσσών, εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο και χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή παροχή. Η έκταση της λεκάνης απορροής και το μήκος του κύριου ρεύματος του Γαλλικού ποταμού υπολογίστηκαν 948,52 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 65,8 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής είναι 44.475 κάτοικοι και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν στην πόλη του Κιλκίς (23.717 κάτοικοι). Ο δήμος Κιλκίς καλύπτει το 78,5% της μελετώμενης περιοχής.

“Συγκρίναμε τις υδατικές ανάγκες όλης της λεκάνης με το υδρολογικό ισοζύγιο και καταλήξαμε ότι είναι ελλειμματικό, αφού η συνολική κατανάλωση νερού βρέθηκε μεγαλύτερη από το διαθέσιμο δυνητικό νερό. Οι ανάγκες δηλαδή για νερό είναι μεγαλύτερες, με την άρδευση να κρατάει τα ‘σκήπτρα’ καθώς, στη συνολική κατανάλωση, το νερό που καταναλώνεται για άρδευση είναι σε ποσοστό 65%” ανέφερε η κ.Κουρλίτη.

Ο Γαλλικός ποταμός αποστραγγίζει μεγάλες αστικές, αγροτικές και βιομηχανικές περιοχές, μεταφέροντας ρυπαντικό φορτίο που προέρχονται από αστικά λύματα, γεωργικές απορροές, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα. Σύμφωνα με την μελέτη, στην περιοχή, υπάρχουν σημαντικές πιέσεις από σημειακές (αστικά λύματα, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα) και μη σημειακές (αγροτικές εκτάσεις) πηγές ρύπανσης καθώς και από μορφολογικές αλλοιώσεις (αλλοιώσεις του τοπίου).

Το Κιλκίς και η Κρηστώνη ήταν συνδεδεμένα με Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων δευτεροβάθμιας επεξεργασίας. Οι υπόλοιποι οικισμοί κάλυπταν τις ανάγκες τους με σηπτικούς βόθρους επιβαρύνοντας με σημαντικά ρυπαντικά φορτία το ποτάμι.

   “Οι πιέσεις που προκαλούνται από τα ρυπαντικά φορτία συγκρίθηκαν με τα επιτρεπόμενα όρια για το πόσιμο νερό και τη ζωή των ιχθύων και σε όλες τις περιπτώσεις εκτιμήθηκαν ως σημαντικές για το Γαλλικό ποταμό, αφού ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια των προτύπων ποιότητας” υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Κουρλίτη, την εποχή που διενεργούσαν την έρευνα διαπίστωσαν ότι το επιφανειακό νερό, λόγω της ρύπανσης από τα λιπάσματα, δεν ήταν καν πόσιμο.

Συμπερασματικά, στη μελέτη τονίζεται ότι “ο κίνδυνος μη επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από την Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 είναι υψηλός εφόσον δεν εφαρμοσθεί ένα άμεσο πρόγραμμα μέτρων”.

“Για παράδειγμα”, πρότεινε η κ. Κουρλίτη, “θα μπορούσε να γίνει αλλαγή τύπων καλλιέργειας, από τις υπάρχουσες υδροβόρες όπως το καλαμπόκι και το τριφύλλι, σε ξηρικές όπως τα σιτηρά”.

Ολόκληρη η μελέτη θα παρουσιασθεί σε ημερίδα που διοργανώνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο Συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς, τo Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Οικολογική ποιότητα & Διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής”, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κιλκίς, το δήμο Κιλκίς και το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here