Αρχική Ειδήσεις Μια υδροφόρος…πολιτεία κάτω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Μια υδροφόρος…πολιτεία κάτω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

0
Διαφήμιση

Η άρδευση ολόκληρης της περιοχής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του υπόγειου υδροφορέα που αναπτύσσεται κάτω από το Πανεπιστήμιο!    Την παραπάνω εκτίμηση διατυπώνουν, στη διπλωματική τους, οι φοιτήτριες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Πολυτίμη Νάνου, Ουρανία Λαζαρίδου και Στεριανή Στυλιανού, με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Θεοδοσίου.

   Στην έρευνα των φοιτητριών, που θα παρουσιασθεί στο 10ο Διεθνές Υδρογεωλογικό Συνέδριο, έγινε εντοπισμός των θέσεων, όπου υπάρχουν φρεάτια συλλογής των υπόγειων υδάτων και εκτίμηση της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα, από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012.

   “Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε για πρώτη φορά σ’ αυτή την έκταση, για τον προσδιορισμό της ποσότητας νερού που είναι διαθέσιμη από κάθε πηγή, αλλά και της ποιότητας του, με απώτερο στόχο την εφαρμογή σχεδίων ορθολογικής χρήσης του διαθέσιμου όγκου νερού” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία εκ των τριών φοιτητριών, η κ. Λαζαρίδου.

   Όπως προκύπτει στη μελέτη, η κύρια πηγή των υπόγειων υδάτων του ΑΠΘ είναι το ρέμα των Σαράντα Εκκλησιών, το οποίο ενώνεται με το ρέμα του Αγίου Παύλου, στο ύψος της ΔΕΘ. Τα ρέματα αυτά, τα οποία δεν υπάρχουν πλέον, οδηγούσαν ένα αρκετά μεγάλο όγκο νερού στη θάλασσα. Η διαδρομή του ρέματος των Σαράντα Εκκλησιών περνούσε ακριβώς μέσα από την περιοχή του ΑΠΘ, αλλά την περίοδο του Μεσοπολέμου επιχωματώθηκε, με σκοπό τη δημιουργία κατοικιών, έχοντας ως αποτέλεσμα την υπόγεια ροή των υδάτων αυτών.

   Η έρευνα, που συμπεριέλαβε και τα αντλιοστάσιο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, κατέδειξε ότι ο υδροφορέας βρίσκεται σε βάθος από 20 εκατοστά έως 10 μέτρα, ανάλογα με τη θέση που είναι κάθε αντλιοστάσιο.

   “Το γεγονός, άλλωστε, ότι η στάθμη του υδροφορέα βρίσκεται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους, δικαιολογεί και τα πολλά προβλήματα που παρατηρούνται στους υπόγειους χώρους του Πανεπιστημίου, όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

   Με βάση τα δείγματα που ελήφθησαν, προέκυψε ότι το νερό είναι κατάλληλο τουλάχιστον για άρδευση περιαστικών χώρων και, μάλιστα, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία του Πανεπιστημίου με την εταιρία κατασκευής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης για τη χρησιμοποίηση των γεωτρήσεών τους, θα μπορούσε να αρδευτεί ολόκληρο το campus!

   “Υπολογίσαμε ότι θα μπορούσε να αρδευτεί, με νερό που θα αντλείται και από τον σταθμό Συντριβάνι, η συνολική έκταση της δυτικής περιοχής του campus, που ανέρχεται στα 63,92 στρέμματα και εκτείνεται από τη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Αγίου Δημητρίου, μέχρι τη συμβολή της οδού Εγνατίας και του δρόμου ανάμεσα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και την Πολυτεχνική Σχολή.

Επίσης, για το υπόλοιπο τμήμα του ΑΠΘ, μέχρι την οδό ‘ Σεπτεμβρίου, έκτασης 11 στρεμμάτων, προτείνεται η κατασκευή μιας δεξαμενής συγκέντρωσης των υδάτων, δίπλα στο κτίριο Παραπληγικών, όπου θα διοχετεύεται νερό που θα αντλείται και από τον σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό” τονίζεται -μεταξύ άλλων- στη διπλωματική εργασία των τριών φοιτητριών.

Διαφήμιση