Αρχική Ειδήσεις Αυθαίρετη δόμηση και δημόσιες συμβάσεις στο επίκεντρο δικαστικών και πολιτικών

Αυθαίρετη δόμηση και δημόσιες συμβάσεις στο επίκεντρο δικαστικών και πολιτικών

0
Διαφήμιση

Η προστασία του περιβάλλοντος και οι δημόσιες συμβάσεις τέθηκαν στο επίκεντρο του τριήμερου συνεδρίου της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, με την υποστήριξη της ΕΥΔ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ.

Την αυθαιρεσία στη δόμηση και τους κινδύνους που ενέχει τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον, αλλά και το ζήτημα της διαφθοράς σε σχέση με τις δημόσιες συμβάσεις ανέδειξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήριος Ρίζος κατά την κήρυξη της λήξης των εργασιών του Συνεδρίου.

Στα πορίσματα του συνεδρίου σχετικά με το Περιβάλλον, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κα Αγγελική Θεοφιλοπούλου αναφέρθηκε στη νομολογία σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση, τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, των κατεδαφίσεων, τα ζητήματα πολιτιστικού περιβάλλοντος, αλλά και την έλλειψη επαρκών ελέγχων και κανόνων, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι παρά τα νομικά κενά και τις θεσμικές ασάφειες οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της επικρατούσας κατάστασης.

«Προτεραιότητα στις κρίσεις ή κρίση προτεραιοτήτων». Με αυτό τον προβληματισμό ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Ιωάννης Καράκωστας, αναφέρθηκε σε ζητήματα δασικής νομοθεσίας, διαχείρισης υδατικών πόρων, καθώς επίσης και τις εξαιρέσεις, τονίζοντας τον στόχο της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης. Σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων και τη σχέση πολεοδόμησης – δάσους, και τον αιγιαλό, ο κ. Καράκωστας έκανε λόγο για τις ευθύνες που προκύπτουν τόσο από τη Διοίκηση όσο και από τη Νομοθεσία.

Στα ζητήματα δημοσίων συμβάσεων, τις αναθέτουσες αρχές, τη σύγκρουση συμφερόντων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Δημήτρης Ράικος, επισημαίνοντας τις παθογένειες σε σχέση με τις διαδικασίες, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη διαχείριση του ΕΠΠΕΡΑΑ και των ΣΔΙΤ.

Στις «πράσινες δημόσιες συμβάσεις» αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ζητήματα διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις παθογένειες τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων, επεσήμαναν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς, την Παρασκευή 10/8, πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου.

Την ίδια ημέρα, για την αυξανόμενη ανάγκη ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών κριτηρίων στις δημόσιες συμβάσεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κώστας Βαρδακαστάνης, ενώ απ΄ την πλευρά του ο Δημήτρης Ράικος πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δη?οσίων Συ?βάσεων, αναφέρθηκε στον γνωμοδοτικό ρόλο της αρχής και τον ελεγκτικό της ρόλο.

Ο Νίκος Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσωπώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις προς τη ριζική αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του νομικού συστήματος.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Joaqim Nunes De Almeida, διευθυντής στη διεύθυνση δημοσίων συμβάσεων της γενικής διεύθυνσης εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλυσε το νομικό καθεστώς των «πράσινων δημοσίων συμβάσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτοντας στο επίκεντρο την έλλειψη διακρίσεων και τη διαφάνεια.

Η ανάθεση, σύναψη και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, θέματα αυθαίρετης δόμησης, ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι ΣΔΙΤ, ζητήματα πολιτιστικού περιβάλλοντος, οι επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση, όπως επίσης η διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων ήταν τα νομικά θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες Δικαστικούς Λειτουργούς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου. Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα, τις εργασίες του Συνεδρίου απασχόλησαν ειδικά ζητήματα δόμησης και τη δικαστική προστασία.

Σκοπός του Συνεδρίου «Περιβάλλον-Δημόσιες συμβάσεις: Νεώτερες εξελίξεις – Προβληματισμοί» είναι η παρουσίαση και η εμβάθυνση στις νεώτερες εξελίξεις της εθνικής και ευρωπαΪκής νομοθεσίας και νομολογίας, σε κρίσιμα ζητήματα του Δικαίου του Περιβάλλοντος και του Δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων.

Διαφήμιση