Αρχική Ειδήσεις Μεταλλευτικά αποθέματα αξίας 30 δις ευρώ στο υπέδαφος της Ελλάδας

Μεταλλευτικά αποθέματα αξίας 30 δις ευρώ στο υπέδαφος της Ελλάδας

0
Διαφήμιση

Αξίας 30 δις ευρώ είναι τα μεταλλευτικά αποθέματα στο υπέδαφος της Ελλάδας εκτιμά το ΙΓΜΕ και σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για τις ορυκτές πρώτες ύλες.

«Η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία των ευνοημένων χωρών από άποψη αποθεματικού δυναμικού ορυκτών πρώτων υλών. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών και σε σημαντικές ποσότητες. Γι’ αυτό έχει μακρά παράδοση στον εξορυκτικό τομέα» είπε ο υπουργός.

Ανέφερε δε ενδεικτικά κοιτάσματα στα οποία είναι πλούσιο το ελληνικό υπέδαφος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα:

  • Είναι πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.
  • Είναι πρώτη στην παραγωγή μπεντονίτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής.
  • Είναι τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην Ευρώπη και ένατη στον κόσμο.
  • Είναι τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο.
  • Είναι πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και δέκατη τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής.
  • Είναι έκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη και ανήκει στις 10 πρώτες χώρες του κόσμου με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ακόμη ότι ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος είναι έντονα εξωστρεφής, με περίπου το 75% των πωλήσεών του να κατευθύνεται σε εξαγωγές, και απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους άμεσα και 80.000 έμμεσα.

 

Συνολικά σήμερα στη Χώρα μας υπάρχουν 114 Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι και 20 Δημόσιες Εκτάσεις Βιομηχανικών Ορυκτών. Για κάθε ένα από τους χώρους αυτούς έχει εκπονηθεί από την Επιτροπή ειδικό έντυπο που περιλαμβάνει το σύνολο των δεδομένων του καθώς και την αξιολογική κρίση της.

 

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας της ΕΕ να αναδείξει στην πανεπιστημιακή κοινότητα τις ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών σε επαγγέλματα όπως αυτά του γεωλόγου, του γεωφυσικού/γεωχημικού, του μηχανικού ορυκτών πόρων, του συμβούλου περιβαλλοντικής αποκατάστασης, κ.ά.

Διαφήμιση