Αρχική Ειδήσεις Αποκατάσταση για δυο παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς από χρήματα της ΕΤΕπ

Αποκατάσταση για δυο παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς από χρήματα της ΕΤΕπ

0

Οι παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς, Ντολτσό και Απόζαρι βρίσκονται μεταξύ των συνολικά επτά ευρωπαϊκών μνημείων που πρόκειται να δεχτούν παρεμβάσεις αποκατάστασης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανακοινώθηκε στη Βιέννη από την κορυφαία οργάνωση ευρωπαϊκής κληρονομιάς Europa Nostra και την ΕΤΕπ.

Το όνομα των συνοικιών της Καστοριάς συμπεριλαμβάνεται στην τελική λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη, δίπλα στα ιστορικά μηχανήματα σκηνής του θεάτρου Bourla στην Αμβέρσα (Βέλγιο), την Ακρόπολη της Αλεξάνδρειας (Ιταλία.), τις καμπάνες του εθνικού παλατιού της Μάφρα (Πορτογαλία), τις ξύλινες εκκλησίες στη νότια Τρανσυλβανία και τη βόρεια Ολτενία (Ρουμανία), τον χρωματιστό οικισμό στο Chernyakhovsk (Ρωσία) και τη συναγωγή στη Σουμπότικα (Σερβία).

Στις αρχές Ιουνίου αναμένονται στην πόλη οι εκπρόσωποι του Europa Nostra, ενώ αντίστοιχες αποστολές διάσωσης θα μεταβούν και στις υπόλοιπες έξι χώρες εντός του καλοκαιριού. Έργο τους είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και η προώθηση βιώσιμων λύσεων, σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς και τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τα συμπεράσματα των αποστολών σε κάθε χώρα θα παρουσιαστούν πριν από το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, στις περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι «μάχη» με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες δίνουν καθημερινά για να επιβιώσουν 66 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μοναδικές ως προς την αρχιτεκτονική και την εικονογράφησή τους. Παραδίπλα στέκονται ακόμη 370 ιστορικά κτίρια, αρχοντικά και λαϊκά της λεγόμενης βαλκανικής αρχιτεκτονικής του 17ου έως και 19ου αιώνα, αλλά και νεοκλασικά του πρώιμου 20ού αιώνα.

Ανάμεσά τους σχηματίζεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο από στενούς δρόμους και μικρές πλατείες γύρω από τις εκκλησίες, πέτρινους μαντρότοιχους και κατάφυτες αυλές δίπλα σε πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε μια υπέροχη λίμνη.

Ο τόπος χαρακτηρίζεται σπουδαστήριο τοπικής ιστορίας, ζωντανό μουσείο των μακεδονικών αρχοντόσπιτων και ζωντανό οικιστικό σύνολο, γύρω από το οποίο έχει αναπτυχθεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων, από την επεξεργασία και εμπορία των γουναρικών μέχρι το δημοφιλές καρναβάλι και τις σύγχρονες εκδηλώσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here