Αρχική Ειδήσεις Αναστολή οικοδομικής δραστηριότητας στις Θίνες Κυπαρισσίας για την προστασία της caretta caretta

Αναστολή οικοδομικής δραστηριότητας στις Θίνες Κυπαρισσίας για την προστασία της caretta caretta

0
Διαφήμιση

Αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας είναι μεταξύ των μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της περιοχής «Θίνες Κυπαρισσίας» και το είδος προτεραιότητας caretta caretta, σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Φορέων, Πανεπιστημιακών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, κατά την οποία ελήφθησαν αποφάσεις για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής, τα οποία τώρα υλοποιούνται.

Συγκεκριμένα:

  • – Υπεγράφη στις 12-5-2014 από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, η Υπουργική Απόφαση, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.
  • – Υπεγράφη στις 8-5-2014 η απόφαση της Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, που καθορίζει συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ «Θίνες Κυπαρισσίας»  κατά την τουριστική  περίοδο 2014, για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας carettacaretta.
  • Κατακυρώθηκε στις 12-5-2014 ο διαγωνισμός για τον ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει και θα παραδώσει :

Α)Tη συμπλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ΕΠΜ «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας», με την προσθήκη των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων ΕΖΔ Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία) και ΕΖΔ θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτ. Κατάκολο-Κυπαρισσία),

Β) Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ανωτέρω ΕΖΔ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προαναφερόμενων προστατευόμενων περιοχών, επιτυγχάνοντας κατά τρόπο άρτιο την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της ακτής της Δυτικής Πελοποννήσου.

Το σχέδιο αυτό γνωστοποίησε το ΥΠΕΚΑ στην Κομισιόν η οποία σε απαντητική της επιστολή σημειώνει ότι «τα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή σας είναι θετικά και η Επιτροπή ενθαρρύνει τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν όλα αυτά, το ταχύτερο δυνατόν» ενώ επίσης αναφέρεται ότι «με ευχαρίστηση σημειώνουμε τις πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών αρχών να επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση με όλες τις σχετικές υποχρεώσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαφήμιση