Αρχική Ειδήσεις Σε κακή «φόρμα» οι έφηβοι του ευρωπαϊκού Νότου σε αντίθεση με εκείνους...

Σε κακή «φόρμα» οι έφηβοι του ευρωπαϊκού Νότου σε αντίθεση με εκείνους του Βορρά

0
Διαφήμιση

Η νότια Ευρώπη παρά τη φήμη και την παράδοση, χάνει τους εφήβους της. Κακή διατροφή, παραπανίσια κιλά και γενικότερα χειρότερη υγεία από τους συνομήλικούς τους του Βορρά δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε σε εφήβους των πόλεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ισπανό Φρανσίσκο Ορτέγκα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Pediatrics” της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν και συνέκριναν συνολικά την υγεία 3.528 εφήβων από τέσσερις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και έξι πόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιεινός τρόπος ζωής στην Ευρώπη μέσω διατροφής στην εφηβεία», οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος για ανάλυση και, παράλληλα, αξιολόγησαν τη σωματική ικανότητα των νέων (δύναμη, ταχύτητα, καρδιαναπνευστική λειτουργία), το πάχος (ολικό και κοιλιακό), καθώς και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο (μετρώντας το επίπεδο των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης, της ινσουλινοαντοχής κ.α.).

Όλοι σχεδόν οι ανωτέρω δείκτες έδειξαν ότι οι νοτιοευρωπαίοι έφηβοι είναι σε χειρότερη σωματική «φόρμα» και πιο παχείς από τους βορειοευρωπαίους συνομηλίκους τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ασκούνται λιγότερο, πράγμα που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί υστερούν σε ταχύτητα και καρδιαναπνευστική λειτουργία.

Από την άλλη όμως, οι διαφορές στη σωματική άσκηση, τη διατροφή ή στους γενετικούς παράγοντες δεν φάνηκε ότι μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στο πάχος μεταξύ νοτιοευρωπαίων και βορειοευρωπαίων νέων, με συνέπεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, να παραμένουν ορισμένα ερωτηματικά επ’ αυτού.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν οι Γιάννης Μανιός και Αντώνης Καφάτος, από το Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αντίστοιχα.

Διαφήμιση