Αρχική Ειδήσεις Μεταξωτές βίδες και δίσκοι θα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των καταγμάτων

Μεταξωτές βίδες και δίσκοι θα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των καταγμάτων

0
Διαφήμιση

Μια επαναστατική ανακάλυψη στην ορθοπεδική χειρουργική επιτρέπει την αποκατάσταση των καταγμάτων οστών με βίδες κατασκευασμένες πλήρως από μετάξι, μετατρέποντας περιττά τα σημερινά μεταλλικά και συνθετικά εμφυτεύματα, καθώς αντικαθίστανται από τα νέα που σταδιακά θα διαλύονται στο σώμα, έως ότου η βλάβη θα έχει πια αποκατασταθεί.

Ήδη, αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν πρώτη φορά τα εν λόγω εργαλεία για να αποκαταστήσουν κατάγματα οστών και το επίτευγμα δοκιμάστηκε με επιτυχία μόνο σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν ειδικά καλούπια για να διαμορφώσουν στο κατάλληλο σχήμα την πρώτη ύλη, δηλαδή το λεγόμενο “ιατρικό μετάξι”, ένα διάλυμα μεταξιού σε αλκοόλη. Οι πρωτεΐνες του μεταξιού, όταν «διπλωθούν» με πολύπλοκους τρόπους, αποκτούν ιδιαίτερη αντοχή.

Οι 28 μεταξένιες βίδες τοποθετήθηκαν στα πίσω άκρα έξι αρουραίων και λειτούργησαν κανονικά επί τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να βιοδιασπώνται μέσα στο σώμα των ζώων.

Τα υπάρχοντα μεταλλικά ορθοπεδικά προϊόντα για τη στερέωση οστών έχουν διάφορα μειονεκτήματα, καθώς είναι υπερβολικά άκαμπτα, προκαλώντας στρες στα οστά. Επίσης, αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθούν μετά την αποκατάσταση του προβλήματος, πράγμα που απαιτεί μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Τα αντίστοιχα προϊόντα από συνθετικά πολυμερή υλικά, αποφεύγουν μεν μερικά από τα παραπάνω προβλήματα, όμως αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονών και είναι δύσκολα στην εμφύτευση.

Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, οι μεταξένιες βίδες και δίσκοι είναι υπερβολικά γεροί, αποστειρώνονται εύκολα, ενώ μπορούν επίσης να μεταφέρουν και να απελευθερώσουν αντιβιοτικά που θα προλαμβάνουν τυχόν λοιμώξεις. Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές με μεγαλύτερα ζώα και, σε επόμενο στάδιο, με ανθρώπους. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Communications”, σύμφωνα με το BBC και το “New Scientist”.

Διαφήμιση