Αρχική Ειδήσεις Ασκήσου Σύμφωνα με το Σωματότυπό σου!

Ασκήσου Σύμφωνα με το Σωματότυπό σου!

0
Διαφήμιση

Ο σωματότυπος , όπως πρώτος διατύπωσε ο William Sheldon, είναι η ιδιότητα που χαρακτηρίζει κάθε άτομο . Ανάλογα με τη δομή του, την προδιάθεση του να χτίζει μυική μάζα και να αποθηκεύει λίπος. Έτσι κάθε σωματότυπος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που του δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να αποδίδει καλύτερα σε διαφορετικά είδη προπόνησης. Σε γενικά πλαίσια, κανείς μας δεν έχει ένα μόνο είδος σωματότυπου αλλά είμαστε «μείγμα» από τουλάχιστον δύο. Τα επικρατέστερα είδη σωματότυπων είναι τα παρακάτω:

 
Ενδόμορφος.Χαρακτηρίζεται από στρογγυλό κεφάλι, φαρδείς γοφούς και ώμους και είναι φαρδύτερος από μπροστά προς τα πίσω παρά από η μια άκρη στην άλλη. Αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα και κυρίως στο πάνω μέρος. Τυπικά, έχει κοντά χέρια και πόδια και αρκετά μεγάλη επιφάνεια αυτών. Δεν ευνοείται σε αθλήματα που απαιτούν ευλυγισία και ταχυτητα. Αθλήματα καθαρής δύναμης, όπως και αυτά που απαιτούν χαμηλό κέντρο βάρους, όπως είναι η άρση βαρών είναι ιδανικά για ενδόμορφους σωματότυπους. Γενικά έχουν μεγάλη αναπνευστική ικανότητα και διαπρέπουν σε αθλήματα όπως η κωπηλασία. Το επιπλέον βάρος του είναι αποτρεπτικό για καθαρά αερόβια αθλήματα, όπως το τρέξιμο, λόγω του πλεονάζοντος φορτίου που κουβαλούν. Αυξάνουν εύκολα τη μυική τους μάζα και χάνουν σχετικά γρήγορα λίπος με στοχευμένη προπόνηση.

Μεσόμορφος.Χαρακτηρίζεται από τετράγωνο κεφάλι και συμμετρικό σώμα. Έχει μυώδη άκρα και στενούς γοφούς. Είναι στενότερος από μπροστά προς τα πίσω παρά από άκρη σε άκρη . Ελάχιστο ποσοστό λίπους. Δύναμη, ευλυγισία και ταχύτητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Το μέτριο ύψος του σε συνδυασμό με την ικανότητα του να παίρνει εύκολα μυϊκή μάζα, αλλά και η δυνατότητα δυναμης, τον καθίστα συνήθως αθλητή υψηλού επιπέδου σε κάθε αγώνισμα. Ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε καρδιοαναπνευστικη και προπόνηση αντιστάσεων, χάρη στην φυσιολογική προσαρμοστικότητα του. Διατηρεί εύκολα χαμηλά ποσοστά λίπους και αυξομειώνει εύκολα το βάρος του. Θεωρείται «ο γεννημένος αθλητής» .

Εκτόμορφος.Μακρόστενο κεφάλι, στενοί ώμοι και γοφοί, στενό στήθος και μέση, αδύνατα άκρα και χαμηλό λίπος αλλά και βάρος, τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Ψιλόλιγνοι και συνήθως όχι κατάλληλοι για αγωνίσματα δύναμης, επειδη είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Είναι ιδανικοί για δρομείς μεγάλων αποστάσεων και γυμναστική. Η μικρότερη επιφάνεια σώματος τους τους ευνοεί στην αντοχή αλλά και την καλύτερη θερμορύθμιση.
 
Γεννημένοι αθλητές ? Σε γενικές γραμμές, οι μεσόμορφοι σωματότυποι θεωρούνται πιο ευνοημένοι στην αθλητική απόδοση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως η ικανότητα του να χτίζει κάποιος εύκολα μυική μάζα στον κατάλληλο σκελέτο και να μην αυξάνει κατα πολύ το σωματικό λίπος, μπορεί να καθιστά κάποιον/α από πρωτοκλασάτο ποδοσφαιριστή έως και ευλύγιστη χορεύτρια μπαλέτου. Το αν κάποιος γεννιεται ή γίνεται αθλητής εξετάζεται ακόμα, αλλά το μόνο που μπορούμε να διατυπώσουμε με σιγουριά είναι πως τα γονίδια που διαμορφώνουν το σωματότυπο και όλες τις φυσιολογικές προσαρμογές κατα την άσκηση και το ταλέντο, μάλλον αυτά δεν είναι αρκετά χωρίς την κατάλληλη «εκπαίδευση» της μυικής μάζας να αναπτύσσει συγκεκριμένες ικανότητες και να οδηγεί σε μεγάλα αθλητικά επιτεύγματα.

πηγή:stretching.gr

Διαφήμιση