Αρχική Ειδήσεις Σύμφωνο των Δημάρχων: μικρά έργα εξοικονόμησης ενέργειας με σημαντικά αποτελέσματα

Σύμφωνο των Δημάρχων: μικρά έργα εξοικονόμησης ενέργειας με σημαντικά αποτελέσματα

0
Διαφήμιση

Στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας , τέσσερις πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν το 1964, αποτελούμενες από τέσσερις ορόφους η κάθε μία και εβδομήντα δύο διαμερίσματα συνολικά, αναβαθμίστηκαν ενεργειακά τόσο ως προς τα κελύφη των κτιρίων όσο και ως προς τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα ενσωματώθηκαν τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκαταστάθηκαν ευφυείς μετρητές για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης. Η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 451,2 τόνους ετησίως.

 Αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, στο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη οι δημόσιοι σταθμοί των λεωφορείων είναι εφοδιασμένοι με ηλιακούς συλλέκτες. Αυτοί αξιοποιούν το φως του ήλιου για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με την οποία φωτίζονται οι σταθμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο σχεδιασμός τους είναι σύγχρονος και φιλικός προς το περιβάλλον καθώς διαθέτουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά και μια μπαταρία ενώ υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα ετησίως “αγγίζει” τον μισό τόνο.

Πρόκειται για τις καλές πρακτικές έχουν συμπεριληφθεί στο ενημερωτικό έντυπο που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Σύμφωνο των Δημάρχων» (Energy Of Mayors), το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια επιτεύγματα του έργου στις χώρες που συμμετείχαν στην υλοποίησή του. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται εφαρμογές για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι το Energy for Mayors υποστήριξε πάνω από 80 Δήμους από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και για τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών φορέων στη διαδικασία. Οι Δήμοι ήταν ως επί το πλείστον μικρού και μεσαίου μεγέθους, που δε διέθεταν την ικανότητα και τους πόρους για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών των Σχεδίων από μόνοι τους. Οι περισσότερες τοπικές αρχές έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις κατάρτισης και ανταλλαγής εμπειριών που διοργανώθηκαν από τους εταίρους του έργου και αύξησαν τις ικανότητές τους στους τομείς του αειφόρου ενεργειακού σχεδιασμού και της υλοποίησης.

Από ελληνικής πλευράς στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετείχαν οι δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Αγίας Βαρβάρας, Ασπρόπυργου, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Αιγάλεω, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεγάρων, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης και Βριλλησίων, όπως επίσης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Διαφήμιση