Αρχική Ειδήσεις Ο ύπνος “καθαρίζει” το μυαλό από τις τοξίνες

Ο ύπνος “καθαρίζει” το μυαλό από τις τοξίνες

0
Διαφήμιση

Ένας καλός ύπνος δεν προσφέρει ξεκούραση μόνο στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο, καθώς αποβάλλει τις τοξίνες που έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο ύπνος εκτός των άλλων είναι ένα σύστημα μέσω του οποίου ο εγκέφαλος απαλλάσσεται από τα «απορρίμματα» όπως είναι οι τοξίνες. Ο τρόπος που λειτυργεί το “σύστημα καθαρισμού” είναι άκρως εντυπωσιακός, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου τα κύτταρα συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά ανάμεσα στους νευρώνες, τα οποία επιτρέπουν στο υγρό να «ξεπλύνει» τον εγκέφαλο από τις τοξίνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός αυτή η διαδικασία δεν πραγματοποιείται και έτσι οι τοξίνες παραμένουν στον εγκέφαλο. Μάλιστα, πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να εμπλέκονται στην πρόκληση εγκεφαλικών διαταραχών, ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί.

Όπως αναφέρει το BBC, η νέα ανακάλυψη εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κοιμούνται και τα ζώα, παρά το γεγονός ότι ο ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν βορά των άγριων ζώων.

«Ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ενέργεια στη διάθεσή του και φαίνεται ότι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας – του ύπνου και της αποτοξίνωσης ή της αφύπνισης και της συνείδησης», εξηγεί η δρ Maiken Nedergaard. «Είναι σαν να κάνει κανείς ένα πάρτι στο σπίτι του. Είτε θα διασκεδάζει με τους καλεσμένους του, είτε θα καθαρίζει το σπίτι – και τα δύο ταυτοχρόνως δεν μπορεί να τα κάνει».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Διαφήμιση