Αρχική Ειδήσεις Αλκαλικές και Όξινες τροφές

Αλκαλικές και Όξινες τροφές

0
diaita
Διαφήμιση

 

Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε δημιουργούν στον οργανισμό μας ένα όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό και απορροφά ενέργεια με αποτέλεσμα να γινόμαστε ποιο επιρρεπείς στις ασθένειες και να “βάζουμε” ποιο εύκολα περιττά κιλά. Για μια ποιο υγιεινή διατροφή αλλά και για να χάσουμε ποιο εύκολα βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και λιγότερες όξινες.

Τα τρόφιμα που είναι αλκαλικά ή όξινα είναι πολύ εύκολο να τα κατηγοριοποιήσουμε ως εξής : μπορούμε να πούμε ότι τα “κακά τρόφιμα” όπως η ζάχαρη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η μαγιά, τα αεριούχα ποτά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, το αλκοόλ κλπ ανήκουν στις όξινες τροφές και τα “καλά τρόφιμα” όπως οι σαλάτες και τα λαχανικά ανήκουν στις αλκαλικές τροφές. Τη μεγαλύτερη σύγχυση στην κατηγοριοποίηση αυτή την προκαλούν τα φρούτα, τα οποία παρά τα πολλά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν, έχουν και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έτσι έχουν όξινη επίδραση στο σώμα μας. Έτσι τα περισσότερα φρούτα ανήκουν στις όξινες τροφές με εξαίρεση το αβοκάντο, το λεμόνι, το λάιμ, το καρπούζι και η ντομάτα.

Γιατί όμως πρέπει να τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές;
Η απάντηση είναι πως το pH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4, δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε σε αυτή την τιμή πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερες αλκαλικές τροφές σε σχέση με τις όξινες.
Η αναλογία πρέπει να είναι περίπου 80% αλκαλικές τροφές και μόνο 20% όξινες.
Οι αλκαλικές τροφές είναι η βάση της υγείας. Ανανεώνουν τα κύτταρα μέσω του αίματος. Οι όξινες τροφές οξειδώνουν τους ιστούς και τα όργανα και οδηγούν σε ασθένειες. Η ισορροπία είναι περίπου 80% αλκαλικό περιβάλλον και 20% όξινο.
 

Ξέρετε ότι το κρέας, τα τυριά αλλά και κάποια φρούτα ή λαχανικά δημιουργούν όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό μας, μας απορροφά ενέργεια, μας αφήνει απροστάτευτους στις ασθένειες και μας προσθέτει κιλά; Κι όμως, νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να αναστρέψουμε τις ζημιές αλλά και να χάσουμε εύκολα βάρος αν καταναλώνουμε περισσότερες τροφές από μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Όπως διευκρινίζει η δρ. Σίντι Ομάρα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, πρέπει να αυξήσουμε κατά 75% στη διατροφή μας τις αλκαλικές και να περιορίσουμε στο 25% τις όξινες τροφές. Σύμφωνα με τη δρ. Ομάρα και την ερευνητική της ομάδα, κάθε τρόφιμο περιέχει και όξινα και αλκαλικά στοιχεία. Πολλά φρούτα έχουν ξινή γεύση, μα τα περισσότερα απ’ αυτά βοηθούν στη δημιουργία αλκαλικής κατάστασης που ωφελεί.

Πώς δρουν οι όξινες τροφές.
Όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλές τροφές που δημιουργούν όξινη κατάσταση, το επιπλέον οξύ μπορεί να οξειδώσει τους ιστούς και τα όργανα και να οδηγήσει σε ασθένειες. Μπορεί επίσης να αποτελέσει το αγαπημένο περιβάλλον για επιβλαβή βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς επιφέροντας βλάβες στους αδένες και τα όργανα. Ακόμα, αυτοί οι μικροοργανισμοί παρεμβάλλονται στη σωστή λειτουργία του συκωτιού και του θυρεοειδούς και καθυστερούν τη διαδικασία επεξεργασίας του λίπους. Το αποτέλεσμα είναι νωθρός μεταβολισμός και ακατανίκητη έλξη για φαγητό με επακόλουθο τα αυξημένα λιποκύτταρα και τα επιπλέον κιλά.

Πώς οι αλκαλικές τροφές διευκολύνουν την απώλεια κιλών.
Τρώγοντας περισσότερες αλκαλικές τροφές, διατηρούμε την ισορροπία του σώματος μας περιορίζοντας το όξινο περιβάλλον. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη να σχηματιστούν καινούρια λιποκύτταρα. Από τη στιγμή που το λίπος που έχουμε ήδη συσσωρεύσει δεν έχει να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, κυριολεκτικά διαλύεται. Όταν επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία (υπερίσχυση της αλκαλικής κατάστασης) στο σώμα μας, αυτό επανέρχεται φυσιολογικά στο κανονικό του βάρος μέσα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα μ’ αυτήν τη θεωρία οι αλκαλικές τροφές είναι τα δομικά υλικά για την καλή υγεία. Όταν εισέρχονται στο αίμα μας, αρχίζουν να ανανεώνουν κάθε κύτταρο του σώματος μας. Και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η επιθυμία μας για φαγητό θα μειωθεί και τα επίπεδα της ενέργειας μας θα αυξηθούν. Επιπλέον, θα διαπιστώσουμε αλλαγές και στον καθρέφτη: πιο απαλό και σφιχτό δέρμα, πιο λαμπερά μάτια.

diaita

 

πηγή:diet4all

Διαφήμιση