Αρχική Ειδήσεις Αποκτήστε καλύτερη μνήμη!

Αποκτήστε καλύτερη μνήμη!

0
Διαφήμιση

Αν ξεχνάτε πού έχετε αφήσει εκείνο το έγγραφο ή εκείνο το βιβλίο που διαβάζατε προχθές, αν ψάχνετε συνεχώς για τα κλειδιά σας και αν επιστρέφετε από το σουπερμάρκετ με τα μισά απ’ όσα έλειπαν από το ψυγείο, τότε πρέπει να το αποδεχτείτε: η μνήμη σας χρειάζεται ενίσχυση! Η απώλεια μνήμης δεν πλήττει μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής σε συνδυασμό με το αναπόφευκτο άγχος της εποχής, συντελούν στον περιορισμό της μνήμης. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να τη βελτιώσετε:

Ο εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση

Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από άσκηση για να διατηρηθεί γερό και υγιές. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Προσπαθήστε να εντάξετε συγκεκριμένες δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας που θα κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και θα του αποστέλλουν τα απαραίτητα ερεθίσματα. Διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα άρθρο, λύστε ένα σταυρόλεξο, επιλέξτε διαφορετική διαδρομή στο δρόμο σας για τη δουλειά, δοκιμάστε κάποιο καινούριο χόμπι πχ. ένα νέο άθλημα ή ένα μουσικό όργανο. 

Κοινωνικοποίηση

 Σίγουρα, το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου είναι ένα πολύ σημαντικό και θετικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Η απομόνωση, ωστόσο, οδηγεί πολλές φορές στη θλίψη και την ανασφάλεια, συναισθήματα που οδηγούν στην απώλεια μνήμης. Μιλήστε με άτομα, μοιραστείτε τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες σας, περάστε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Κανονίστε μια συγκέντρωση φίλων σε κάποιο σπίτι, πιείτε λίγο κρασί και συζητήστε. 

Οργάνωση

Σύμφωνα με έρευνες, οι οργανωτικοί άνθρωποι δε δυσκολεύονται τόσο στην εύρεση αντικειμένων μέσα στον προσωπικό ή εργασιακό τους χώρο. Αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζουν πού βρίσκεται το καθετί ανά πάσα στιγμή! Οργανώστε το σπίτι ή το γραφείο σας, φτιάξτε λίστες με τα πράγματα που θέλετε από το σουπερμάρκετ, καταγράψτε κάθε συνάντηση και ραντεβού την ώρα που τα κανονίζετε. Επαναλάβετε έως ότου σας γίνει συνήθεια και στο τέλος οι κόποι σας θα ανταμειφθούν!

Συγκέντρωση

Προσπαθήστε να ελαττώσετε τυχόν αντιπερισπασμούς και αποφύγετε να κάνετε πολλά πράγματα μαζί. Εστιάστε σε εκείνο το ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε, ολοκληρώστε το και προχωρήστε στο επόμενο. Συγκεντρωθείτε στην πληροφορία που θέλετε να κρατήσετε στη μνήμη σας και στο μέλλον θα μπορέσετε να την ανακαλέσετε πανεύκολα!

Σωματική άσκηση (καθημερινή!)

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η άσκηση βοηθά το ανθρώπινο σώμα να παραμείνει γερό και υγιές. Και όχι μόνο: η συχνή σωματική άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και οξύνει τη μνήμη. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 150’ την εβδομάδα. Αν προτιμάτε εντονότερο είδος άσκησης πχ. βάρη, 75’ την εβδομάδα είναι αρκετά! 

Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής λειτουργίας του ανθρωπίνου σώματος. Τα άφθονα λαχανικά, τα φρούτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι τροφές με χαμηλά λιπαρά πχ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα θα βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό αλλά αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ καθώς συντελεί στην απώλεια μνήμης. 

Αντιμετωπίστε τυχόν χρόνιες παθήσεις

Παθήσεις όπως η υψηλή πίεση, ο διαβήτης και η κατάθλιψη επιβαρύνουν τον οργανισμό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και προσπαθήστε να τις αντιμετωπίσετε για να αποβάλετε άγχος και να οξύνετε τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τέλος ενημερωθείτε για τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνετε: ορισμένα από αυτά επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη μνήμη.

ΠΗΓΗ: fitnea.com 

Διαφήμιση