Αρχική Ειδήσεις Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα γεωλόγων από το πανεπιστήμιο του Χιούστον, με επικεφαλή τον καθηγητή Ουίλιαμ Σάγκερ, κατάφερε να ανακαλύψει το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη: το Ταμού Μασίφ. Με έκταση γύρω στα 310.000 τ.χλμ. και ύψος γύρω στα 3,5 χλμ., ξεπερνά σε μέγεθος το μέχρι τώρα μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη, το Μάουνα Λόα στη Χαβάη, ενώ ανταγωνίζεται σε μέγεθος το όρος Όλυμπος που βρίσκεται στον Άρη και είναι μόνο κατά 25% μεγαλύτερο σε όγκο από το Ταμού Μασίφ.

Το Ταμού Μασίφ βρίσκεται 1.600 χλμ. ανατολικά της Ιαπωνίας και αποτελεί κομμάτι της υποβρύχιας οροσειράς Σάτσκι Ράιζ (Shatsky Rise) που δημιουργήθηκε πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια από τις πολλαπλές εκρήξεις του ηφαιστείου. Ο Σάγκερ ασχολείται με τη συγκεκριμένη έρευνα τα τελευταία 20 χρόνια και δε γνώριζε εάν επρόκειτο για ένα ηφαίστειο ή για ένα σύμπλεγμα ηφαιστείων. Τα ευρήματά του αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα κεντρικό ηφαίστειο.

Ωστόσο, το ηφαίστειο δεν ξεχωρίζει μόνο για το μέγεθος αλλά και για το ασυνήθιστο σχήμα του. Δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο αλλά το πλάτος του φτάνει τα 650 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι η λάβα που σχηματίστηκε μετά από την έκρηξη έρρεε για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας πολύ μεγαλύτερη έκταση συγκριτικά με άλλα ηφαίστεια του πλανήτη.

«Δεν είναι ψηλό, είναι πολύ πλατύ και οι πλαγιές που σχηματίζονται έχουν μικρή κλίση. Στο παρελθόν δε γνωρίζαμε ότι πρόκειται για ένα και μόνο ηφαίστειο• τα υψίπεδα βρίσκονταν κάτω από το νερό και δε μπορούσαμε να τα διακρίνουμε», υποστηρίζει ο Σάγκερ. Η κορυφή του ηφαιστείου βρίσκεται σχεδόν 2 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού ενώ υπολογίζεται ότι η βάση του βρίσκεται σε βάθος 6,5 χλμ. 

Ο Σάγκερ ελπίζει ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ταμού Μασίφ θα βοηθήσουν σημαντικά στην περαιτέρω μελέτη των ηφαιστείων και του μεγέθους τους. Η έρευνά του δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Nature Geoscience.

ΠΗΓΗ: esciencenews.com 

Διαφήμιση