Αρχική Ειδήσεις Bloomberg: νέα έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ταχύτερο λιώσιμο των πάγων

Bloomberg: νέα έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ταχύτερο λιώσιμο των πάγων

0
Διαφήμιση

Οι πάγοι στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία εξαφανίζονται πιο γρήγορα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε υψηλότερα ποσοστά από ότι είχε προβλεφθεί γι αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών που διέρρευσε και έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.

Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας οδήγησε τη δεκαετία έως το 2011 σε αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά έξι φορές περισσότερο από ότι την προηγούμενη δεκαετία (1991-2001), σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η πιο ολοκληρωμένη μελέτη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Αντίστοιχα, η Ανταρκτική είχε μια πενταπλάσια αύξηση και ο ΟΗΕ πλέον αναθεωρεί τις προβλέψεις σχετικά με την άνοδο της στάθμης των ωκεανών έως το 2100.
Οι αλλαγές στις πιο κρύες περιοχές του πλανήτη είναι μια «πολύ καλή ένδειξη» της υπερθέρμανσης του πλανήτη , σύμφωνα με τον Walt Meier, επιστήμονα της αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, που συμμετείχε στην έρευνα.

«Είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης», δήλωσε ο Meier στο Bloomberg. «Όταν σκέφτεστε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά έναν ή δυο βαθμούς για μια-δυο βαθμούς, στη Βρετανία ή στις ΗΠΑ, δεν είναι κάτι που γίνεται πολύ αισθητό, ωστόσο, σε μια περιοχή που καλύπτεται με πάγο αυτό μπορεί να έχει τεράστια επίδραση». Όταν πρόκειται για τον πάγο της θάλασσας, μείον 1 βαθμοί με συν 1 είναι η διαφορά μεταξύ του πατινάζ στον πάγο από το κολύμπι στον ωκεανό, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο της μελέτης διέρρευσε στο Bloomberg από πηγή με επίσημη πρόσβαση στα έγγραφα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί.

Η έκθεση των 2.200 σελίδων αναμένεται να καθοδηγήσει και τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο και βάσει της οποίας θα σχεδιαστούν οι πολιτικές για το κλίμα, ενώ θα δημοσιευθεί επίσημα στις 27 Σεπτεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με την έκθεση η Γροιλανδία και η Ανταρκτική περιέχουν αρκετό πάγο για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά σχεδόν 66 μέτρα, μια διαδικασία που θα πάρει χιλιάδες χρόνια .

Η συνεισφορά της Γροιλανδίας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας «πολύ πιθανό» ανήλθε κατά μέσο όρο 0,59 χιλιοστά το έτος 2002 – 2011, από 0,09 χιλιοστά το χρόνο στην προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με το σχέδιο . Το ποσοστό στην Ανταρκτική «πιθανότατα» αυξήθηκε σε 0,4 χιλιοστά το χρόνο από 0,08 χιλιοστά, είπε η πηγή στο Bloomberg.

Η έκθεση ορίζει ως «πολύ πιθανό» το ποσοστό από 90% και ως «πιθανό» τα ποσοστά τουλάχιστον από 66% και πάνω.

Η Γροιλανδία μπορεί να προσθέσει συνολικά 4 έως 21 εκατοστά στα επίπεδα των ωκεανών την περίοδο 2081 με 2100, σε σύγκριση με την περίοδο από το 1986 έως το 2005, σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα σεναρίων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που αξιολογούνται στο πλαίσιο της μελέτης.
Άλλα ευρήματα της νέας έκθεσης περιλαμβάνουν:

– Έκταση αρκτικών πάγων, «πολύ πιθανό» μειώθηκε σε 3,5% από 4,1% σε μια δεκαετία από το 1979, όταν άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις. Το κάλυμμα πάγου στο τέλος της ετήσιας περιόδου τήξης «πολύ πιθανό» να μειώθηκε σε ποσοστό 11,5% σε μια δεκαετία .

– Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής «πολύ πιθανό» να αυξήθηκε κατά 1,2% σε 1,8 τοις εκατό σε μια δεκαετία κατά την ίδια περίοδο .

– «Σχεδόν όλοι οι παγετώνες σε όλο τον κόσμο έχουν συνέχισαν να συρρικνώνονται» από την αξιολόγηση του 2007. Η συμβολή τους στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας «πολύ πιθανό» κατά μέσο όρο 0,62 χιλιοστά ανά έτος από το 1971έως το 2009.

– Περισσότεροι από 600 παγετώνες φέρεται να έχουν εξαφανιστεί, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος.

Πηγή: http://www.bloomberg.com

Διαφήμιση