Αρχική Ειδήσεις Το καθαρό νερό και το σαπούνι «εργαλείο ανάπτυξης» για τα μικρά παιδιά

Το καθαρό νερό και το σαπούνι «εργαλείο ανάπτυξης» για τα μικρά παιδιά

0
Διαφήμιση

Η πρόσβαση στο καθαρό νερό και στο σαπούνι, όχι μόνο βελτιώνει την υγιεινή, αλλά μπορεί να δώσει και ώθηση στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών δείχνει σχετική έρευνα.

Μια ανασκόπηση των παγκόσμιων δεδομένων έδειξε ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση του ύψους – περίπου 0,5 εκατοστά – σε παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν σε νοικοκυριά με καλή υγιεινή.

Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν στο Μπαγκλαντές, την Αιθιοπία, τη Νιγηρία, τη Χιλή, τη Γουατεμάλα, το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και την Καμπότζη. Τα στοιχεία προέρχονται από 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 10.000 παιδιά, ενώ η ερευνητική προσπάθεια που είναι γνωστή ως Cochrane Review έγινε υπό την αιγίδα του London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) και τη Διεθνή Φιλανθρωπική Οργάνωση WaterAid.

Επαναλαμβανόμενες ασθένειες

Ο Δρ Alan Dangour, δημόσιος Διατροφολόγος Υγείας στο LSHTM, επικεφαλής της Έκθεσης, δήλωσε ότι η παροχή καθαρού νερού, αποχέτευσης και υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των θανάτων από ασθένειες που προέρχονται από το νερό, όπως η διάρροια. «Είναι απολύτως λογικό ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ βρώμικου νερό και διάρροιας καθώς και της πορείας ανάπτυξης των παιδιών, αλλά είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είχε αποδειχθεί στο παρελθόν».

 Η ανάλυση έδειξε, για πρώτη φορά, ότι η καλύτερη πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες μπορεί να έχει επίσης ένα μικρό αλλά σημαντικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη των νέων παιδιών, είπε στο BBC ο Δρ Dangour. 

Η μάστιγα του υποσιτισμού

«Είναι απολύτως λογικό ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ βρώμικου νερού, διάρροιας και των στοιχείων ανάπτυξης, αλλά είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν», επισημαίνει ο Δρ Dangour. «Μισό εκατοστό δεν ακούγεται πολύ, αλλά βάσει των εκτιμήσεων μας ότι η αύξηση της ανάπτυξης ισοδυναμεί με μείωση του νανισμού κατά περίπου 15%, το κάνει πολύ σημαντικό».

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Δρ Francesco Branca, διευθυντής της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), είπε: «Αυτή η αξιολόγηση δείχνει ότι χρειάζεται πολύπλευρη προσέγγιση και συντονισμένη δράση που θα αφορά στην βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων της διατροφή και τη φροντίδα των παιδιών που μαζί με την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων και τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο σπίτι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μάστιγας του χρόνιου υποσιτισμού».

Κακή ανάπτυξη ύψους και νανισμός, επηρεάζει 165 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τον κίνδυνο του θανάτου και τη μείωση της παραγωγικότητας στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Ο υποσιτισμός είναι η αιτία των 3,1 εκατ. θανάτους ετησίως –ανατριχιαστικό νούμερο- και σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων αφορά σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Απόδοση: Έλενα Ριζεάκου
Πηγή BBC News.

Διαφήμιση