Αρχική Ειδήσεις Παξοί: Ο Βενιαμίν των Επτανήσων

Παξοί: Ο Βενιαμίν των Επτανήσων

0
Διαφήμιση

Είναι το πιο μικρό νησί των Επτανήσων, ανάμεσα στην Κέρκυρα, τις Ηπειρωτικές ακτές και 12 μίλια από την Πάργα. Οι Παξοί, ωστόσο, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος.

Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Στους Παξούς κυριαρχούν οι ελαιώνες και στους Αντίπαξους οι αμπελώνες οι οποίοι παράγουν το περίφημο μαύρο κρασί, ενώ οι Αντίπαξοι είναι επίσης γνωστοί για τις εξωτικές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι.

Ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί σχηματίστηκαν όταν ο Ποσειδώνας πέταξε την τρίαινά του με δύναμη στην Κέρκυρα προκειμένου να αποκολλήσει ένα κομμάτι της για να γίνει το ερωτικό του καταφύγιο με την νηρηίδα Αμφιτρίτη.

Στα μέσα του 15ου αιώνα εθελοντές Παξινοί πολέμησαν εναντίων των Οθωμανών οι οποίοι πολιορκούσαν τις απέναντι ηπειρωτικές πόλεις Βουθρωτό και Πάργα. Σε αντίποινα οι Οθωμανοί λεηλάτησαν το νησί χωρίς όμως να εντοπίσουν τους κατοίκους οι οποίοι είχαν καταφύγει σε σπηλιές όπου ανασυντάχθηκαν και από όπου ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο, ο οποίος ανάγκασε τελικά τους Οθωμανούς να αποσυρθούν από το νησί. Το 1797 οι Γάλλοι αντικατέστησαν τους Βενετούς, τους οποίους αντικατέστησαν με τη σειρά τους διαδοχικά Ρώσοι και Οθωμανοί μέχρι το 1801 που ιδρύθηκε η αυτόνομος πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη μορφή αμιγούς Ελληνικού κράτους από την αρχαιότητα. Οι Παξοί μαζί με τους Αντίπαξους είχαν αυτοτελή συμμετοχή στην κοινοπολιτεία και δικό τους έμβλημα.

Το 1807 η Πολιτεία καταλύεται από τον Ναπολέοντα, η κυριαρχία των Γάλλων όμως δεν θα κρατήσει για πολύ αφού το 1814 αγγλικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Έλληνα ταγματάρχη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κατέλαβαν το νησί προσαρτώντας το στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας από τους επαναστάτες ήρωες του νησιού ήταν και ο μπουρλοτιέρης και πυρπολητής Γεώργιος Ανεμογιάννης ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 23 χρόνων στη Ναύπακτο. Τέλος, μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους οι Παξινοί υποστήριξαν μαζί με τους υπόλοιπους επτανήσιους την ένωση η οποία ήρθε τελικά το 1864.

Ετυμολογία ονομασίας

Σύμφωνα με το Στράβωνα η ονομασία προέρχεται από τη Φοινικική λέξη “πακς”, που σημαίνει γεωμετρικό “τραπέζιο”, δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, εκπατρισμένοι κάτοικοι της Σικελικής Παξούντας, εγκαταστάθηκαν και έδωσαν το όνομα στους Παξούς.

Τέλος μια άλλη εκδοχή είναι να προήλθε από τη φράση “πακσώσας θύρας” (κεκλεισμένες), γιατί το λιμάνι του Γάη είναι κλειστό.

Παραλίες Παξός – Αντίπαξος

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε όλες τις παραλίες του νησιού από το να κάνετε το γύρο του με βάρκα. Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι μικρές και οι καλύτερες από αυτές είναι οι εξής:
του Γιαννά, της Σουλάνενας, του Μπάλου, της Αγίας Μαρίνας, στο Μογγονήσι, του Κλωνί Γουλί, το Καμίνι, η Κακή Λαγκάδα, το Αλάτι, το Κηπιάδι, τα Μαρμάρια, το Λεβρεχιό, η Γλυφάδα, το Μονοδέντρι, το Αρκουδάκι, ο Ορκός, το Κανόνι, το Χαραμί, ο Πλάνος, το Αχάι, το Αυλάκι, και το Γαλάζιο και στους Αντίπαξους οι μαγευτικές παραλίες με τα διάφανα νερά Βρίκα και Βουτούμι, καθώς και οι πιο ερημικές Ροδοβάνι και Σαρακήνικο.

Αξιοθέατα

Πρώτη στάση μας στους Παξούς είναι ο γραφικός Γάης, η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι του νησιού, ο οποίος χωρίζεται με ένα στενό κανάλι από το φυσικό κυματοθραύστη του, τον Άγιο Νικόλαο, στον οποίο είναι χτισμένο Βυζαντινό κάστρο, φρούριο της εποχής. Στο Γάη αξίζει να επισκεφτείτε το αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα του παλιού λιμανιού, την εκκλησία της Αναλήψεως και το Μουσείο των Παξών. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε ευρήματα από την προϊστορική εποχή και τα κλασικά χρόνια μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς επίσης και το Ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864.

Προχωρώντας νότια και διασχίζοντας τους απέραντους ελαιώνες του νησιού μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τον Οζιά, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού και δείτε τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Στεφάνου. Στη συνέχεια βγαίνοντας στον παραλιακό δρόμο θα συναντήσετε, σε καλύτερη κατάσταση, την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Μαρίνας ενώ στο νοτιότερο άκρο των Παξών βρίσκεται μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες των Παξών, το θαλάσσιο στενό Μογγονησίου – Καλτσονησίου. Στο Καλτσονήσι θα δείτε το εκκλησάκι του Άγιου Σπιρύδωνα που χρονολογείται από το 1686.

Λογγός

Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Γάη ο Λογγός είναι ένα μικρό γραφικό χωριό χτισμένο ανάμεσα σε πεύκα και ελιές, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε για την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και για τις ψαροταβέρνες και τα μπαράκια του.

Λάκκα

Η Λάκκα βρίσκεται στο βορειότερο ακρωτήρι του νησιού και οφείλει το όνομά της στους Σουλιώτικης καταγωγής κατοίκους της, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων κατέφυγαν στους Παξούς και τους Αντίπαξους. Στη Λάκκα θα βρείτε το πέτρινο φάρο ο οποίος χτίστηκε το 1832, έχει ύψος 36 μέτρα και υψώνεται 108 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας.

Η δυτική πλευρά του νησιού

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι και η μορφολογία του εδάφους του. Ενώ οι ανατολικές ακτές είναι σχετικά ομαλές, οι δυτικές είναι εξαιρετικά απότομες, σχηματίζοντας  κατακόρυφους γκρεμούς, σπήλαια και θαλάσσιες αψίδες. Χαρακτηριστική είναι η σπηλιά που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Βασιλάτικα μέσα στην οποία κρύφτηκε το υποβρύχιο Παπανικολής κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Είτε προσβάσιμες από το νησί, είτε προσβάσιμες με βάρκα, στη δυτική πλευρά του νησιού σας περιμένουν πολλές πανέμορφες παραλίες για να τις ανακαλύψετε.

Οι στέρνες

Παρόλο που οι βροχές είναι πολλές στους Παξούς, η σύσταση του εδάφους δεν επιτρέπει την κατακράτηση του νερού. Γι’ αυτό το λόγο οι Παξινοί σμίλεψαν το βράχο και έφτιαξαν πελεκητές στέρνες από τις οποίες τροφοδοτούσαν πηγάδια, που κατασκεύαζαν οι ίδιοι για να αποθηκεύουν το νερό. Τις σπουδαιότερες από αυτές τις στέρνες θα τις βρείτε πάνω από την Αγία Ελεούσα στη Μεγάλη Βίγλα και στη θέση Μποϊκάτικα ενώ τη μεγαλύτερη στέρνα των Παξών την Ελληνικιά θα τη βρείτε αν πάρετε το μονοπάτι πέρα από τα Φαναριωτάτικα.

Ιαματικές πηγές

Στους Παξούς, οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια, πηγάζουν από το υπέδαφος και χύνονται στη θάλασσα. Οι περισσότερες από αυτές είναι θειούχες και έχουν αξιοποιηθεί με πισίνες όπου χρησιμοποιούνται  για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερα σε παθήσεις ρευματικές και δερματικές.

Οι σπουδαιότερες ιαματικές πηγές είναι: του Οζιά, του Γιαννά και της Γλυφάδας.

Αντίπαξοι

Για το τέλος αφήσαμε τους Αντίπαξους. Με ελάχιστους κατοίκους, αλλά πλούσια βλάστηση και τους μεγάλης έκτασης αμπελώνες που παράγουν το περίφημο μαύρο αντιπαξιώτικο κρασί, στους Αντίπαξους, εκτός από την Εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού και μια αγγλική δεξαμενή του 1833, θα βρείτε και μια από τις ομορφότερες παραλίες, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, το Βουτούμι.

Εστιατόρια

Στο Γάιο:

CAPASA, Το εστιατόριο “Capasa” βρίσκεται μεσα στην ενεργή ξενοδοχειακή εγκατάσταση του Paxos Club Resort και σας περιμένει να απολαύσετε μεσογειακή και ευρωπαϊκή κουζίνα.

ΤΑΚΑΤΑΚΑ, εστιατόριο, αξίζει να δοκιμάσετε τα φρέσκα ψάρια, τους αστακούς, το σοφριτό και τη πανσέτα στη σούβλα.

Καρκαλέτζος, αξίζει για τα μαγειρευτά του, το σέρβις και τις χαμηλές τιμές του.

Πειρατής, πολύ νόστιμα μακαρόνια στο τηγάνι, άψογη πίτσα και παγωτό.

Στα Μαγαζιά:

Ο ΛΙΛΑΣ, παραδοσιακή ταβέρνα.

Στο Λογγό:

Ο Βασόλης, ψαροταβέρνα, πολύ καλά φρέσκα ψάρια.

Νάσος, ψαροταβέρνα, με πολύ καλούς ψαρομεζέδες και αστακομακαρονάδα.

Λογγός, εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε μπουρδέτο σκορπίνας, φρέσκο χταπόδι με ρύζι και την τοπική τσιλιγουρδόπιτα.

Στη Λάκκα:

Πουνέντες, ταβέρνα στην κεντρική πλατεία της Λάκκας με παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα και στοιχεία Ιταλικής.

Rosa Di Paxos, μεσογειακή κουζίνα.

Σγαρίλος, παραδοσιακή ταβέρνα, σπεσιαλιτέ μοσχαράκι σοφρίτο, κοκκινόψαρο μπουρδέτο και κόκορας με χοντρό μακαρόνι.

Στους Αντίπαξους:

ΒΡΙΚΑ, για ποικιλίες και μπύρα δίπλα στη θάλασσα.

Bella Vista, φρέσκιες σαλάτες, κρεατικά της ώρας και ωραία θέα.

INFO

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσετε στους Παξούς.

Ferry Boats

Ferry Boat από Ηγουμενίτσα: 26650-24090

Ferry Boat απόΚέρκυρα: 26613-65200

Ferry Boat από Παξούς για Ηγουμενίτσα: 26620 32269

Ιπτάμενα Δελφίνια:

Paxos Flying Dolphin, 266220-32269, 266220-32441

Petrakis Lines, 26610-31649, 26610-38690

Λεωφορείο:

Δυο δρομολόγια το χειμώνα, τρία το καλοκαίρι την εβδομάδα, από και προς την Αθήνα μέσω Ηγουμενίτσας. ΚΤΕΛ Παξών, 26620-32245

Διαφήμιση