Αρχική Ειδήσεις Οι καρχαρίες αναισθητοποιούν τη λεία τους με το χτύπημα της ουράς τους

Οι καρχαρίες αναισθητοποιούν τη λεία τους με το χτύπημα της ουράς τους

0
Διαφήμιση

Οι καρχαρίες του είδους κοινός αλωπίας που κυνηγούν κοπάδια σαρδέλας στα νερά ενός μικρού κοραλλιογενούς νησιού στις Φιλιππίνες, χρησιμοποιούν την ουρά τους για να τα αναισθητοποιήσουν ή να τα σκοτώσουν. Πώς το κάνουν αυτό; Χτυπούν την ουρά τους πολύ γρήγορα και δυνατά με αποτέλεσμα να πιάνουν εύκολα τη λεία τους.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των καρχαριών με φορητές βιντεοκάμερες και ανέλυσαν 25 περιστατικά όπου έγινε χρήση των ουρών για την αναισθητοποίηση της λείας. Η διαδικασία άρχιζε με τους καρχαρίες να μαζεύουν τα στηθικά τους πτερύγια προς τα μέσα έτσι ώστε να σηκώσουν γρήγορα τα αντίστοιχα οπίσθια. Στη συνέχεια, χτυπούσαν με δύναμη τις ουρές τους δημιουργώντας αέρια μέσα στο νερό.

Τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά προτιμούν να αναισθητοποιούν μεγάλες ποσότητες λείας κάθε φορά παρά να κυνηγούν πολλά μικρά ψάρια ανά κοπάδι. Τα δελφίνια και οι φάλαινες δολοφόνοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την ουρά τους για το κυνήγι της λείας τους, όπως ακριβώς οι καρχαρίες. Από την άλλη, οι μεγαπτεροφάλαινες και οι φυσητήρες χρησιμοποιούν την ουρά τους για τη μεταξύ τους επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις.

ΠΗΓΗ: esciencenews.com

Διαφήμιση