Αρχική Καταστροφές 2.3 μέτρα η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης για κάθε 1οC

2.3 μέτρα η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης για κάθε 1οC

0
Διαφήμιση

Το επίπεδο των ωκεανών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3 μέτρα, για κάθε ένα βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και μάλιστα, η άνοδος της στάθμης δεν θα είναι προσωρινή, αλλά θα παραμείνει έτσι για αιώνες.

Η έρευνα ανακοινώθηκε χθες και η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Anders Levermann, για λογαριασμό του Potsdam Institute for Climate Impact Research. Είναι η πρώτη μελέτη που συνδυάζει στοιχεία από την κλιματική ιστορία και προσομοιώσεις υπολογιστή διαφόρων παραγόντων που συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Τέτοιοι παράγοντες είναι για παράδειγμα η θερμική επέκταση των ωκεανών, το λιώσιμο παγόβουνων, αλλά και η υγροποίηση των πάγων στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σαφώς υπεύθυνη για το λιώσιμο των πάγων, ενώ παράλληλα, τα αέρια που απελευθερώνονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων, έχουν την ιδιότητα να εγκλωβίζουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

O Levermann δήλωσε στο Reuters, ότι ο τρόπος που διεξήχθη η έρευνα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. «Νομίζω πως έχουμε πλέον κάποια δεδομένα, για το πόσο θα αυξάνεται η στάθμη αναλογικά με τη θερμοκρασία».

Τον τελευταίο αιώνα η στάθμη των ωκεανών αυξήθηκε κατά 17 εκατοστά και ο δείκτης αυξάνεται πλέον κατά 3 χιλιοστά ετησίως. Το 1/3 της συνολικής ανόδου της στάθμης οφείλεται στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

Σχεδόν 200 κυβερνήσεις μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευθεί να συμβάλλουν στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ώστε η θερμοκρασία να κυμαίνεται μόνο 2οC περισσότερο από την προ-βιομηχανική εποχή. Ενώ, σχεδιάζουν να έρθουν σε συμφωνία, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές αερίων έως το 2015.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανέβει 0.8ο C από τη βιομηχανική επανάσταση και η IPCC ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν αυτή η αύξηση να κυμανθεί μεταξύ 0.4ο Cκαι 1ο C από το 2016 έως το 2035.

Κάποιες άλλες επιστημονικές έρευνες θέλουν τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει 2 μέτρα έως το 2100. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη βύθιση πολλών περιοχών του πλανήτη, από διάφορα νησιά έως γνωστές μητροπόλεις.

Ο David Vaughan, επικεφαλής του προγράμματος “Ice2sea”, είπε, πως λαμβάνοντας υπόψη ένα μέσο και εφικτό σενάριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τον τρέχον αιώνα, η αύξηση της στάθμης, αναμένεται μεταξύ 16,5 και 69 εκατοστών. Μάλιστα, υπογράμμισε πως εξαιτίας της ανόδου των ωκεανών, να αναμένουμε ολοένα και πιο καταστροφικές καταιγίδες, αρχής γενομένης, στο άμεσο μέλλον.

Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες δηλώνουν πως ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες θα ήταν η μείωση της μέσης θερμοκρασίας. Ένα πρακτικά απίθανο σενάριο. Επομένως, οι παράκτιες πόλεις θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, ακόμα και να εκκενωθούν σταδιακά, επεκτεινόμενες προς τα ηπειρωτικά. Ενώ παράλληλα, να πραγματοποιηθεί κάθε δυνατή πράξη συμμόρφωσης όλων των κρατών στον κοινό στόχο της ανθρωπότητας.

Απόδοση: Μαρία Αλιβιζάτου
source: Sea levels may rise 2.3 metres per degree of global warming,report says. guardian.co.uk

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι καρχαρίες αναισθητοποιούν τη λεία τους με το χτύπημα της ουράς τους
Επόμενο άρθροΤα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά- Υδατοδρόμιο σχεδιάζει να αποκτήσει και ο ΟΛΠ