Αρχική Ελληνικά Προϊόντα GAEA: Μηδένισε το ενεργειακό αποτύπωμα

GAEA: Μηδένισε το ενεργειακό αποτύπωμα

0
Διαφήμιση

Μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα έχουν πλέον τα προϊόντα ελαιόλαδου και οι ελιές της GAEA, μια κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος σχετικά με κάποιο καταναλωτικό προϊόν αλλά και πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο για το ελαιόλαδο.

Η GAEA υπολόγισε τις ποσότητες των εκπομπών άνθρακα που παράγονται ανά κιλό ελαιολάδου και τις εξισορρόπησε χρηματοδοτώντας έργα προστασίας του κλίματος μέσω του μη κυβερνητικού οργανισμού myclimate. Ο υπολογισμός των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα που παράγονται σε όλο τον κύκλο ζωής των ελαιολάδων της GΑΕΑ, έγινε σε συνεργασία με το myclimate και το CentreforSustainability & Excellence (CSE), αντιπρόσωπο του myclimate στην Ελλάδα (www.csenet.org).

Αυτός ο κύκλος ζωής «από το χωράφι στο ράφι», περιλαμβάνει: την καλλιέργεια και μεταφορά της ελιάς, την παραγωγή στο ελαιοτριβείο, την εμφιάλωση του ελαιολάδου στο εργοστάσιο της GAEA καθώς και την τελική διανομή στο δίκτυο εμπόρων της GAEA στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εκπομπές από όλες αυτές τις ξεχωριστές φάσεις παραγωγής, αθροίστηκαν, και υπολογίστηκαν οι συνολικές εκπομπές άνθρακα ανά κιλό ελαιολάδου, οι οποίες ανέρχονται σε 4,07 κιλά CO2 / κιλό ελαιολάδου. Για να τις εξισορροπήσει, η εταιρεία χρηματοδοτεί έργα προστασίας του κλίματος ανά τον κόσμο, μέσω του οργανισμού myclimate και σύμφωνα και με τις υποδείξεις του πρωτοκόλλου του Κιότο και του GoldStandard.

Η ιδέα της αντιστάθμισης του διοξειδίου του άνθρακα είναι ευρύτατα διαδεδομένη στο εξωτερικό – καθότι όλο και περισσότερες εταιρείες αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα αλλά και το επείγον της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών – αλλά πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία επί ελληνικού εδάφους που αφορά καταναλωτικό προϊόν και πρώτη παγκοσμίως για ελαιόλαδο.

Η GAEA, μετά την πιστοποίηση των 1ων κλιματικά ουδέτερων εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων στον κόσμο, υπολόγισε πρόσφατα σε συνεργασία με το “CSE” και τις εκπομπές CO2 των ελιών της (σε βάζα και συσκευασίες snackpack) ώστε να τις πιστοποιήσει ως κλιματικά ουδέτερες από το Ελβετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό “myclimate” και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αντιστάθμιση των ρύπων.

Η όλη διαδικασία ήταν η ίδια όπως αυτή για τα ελαιόλαδα, δηλαδή μετρήσεις έγιναν από το χωράφι μέχρι το ράφι, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο από εκείνο για την ελαιόλαδα (ΠΟΠ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ), κυρίως λόγω της διαφοράς στη μεταποίηση (ελαιοτριβείο) και διαδικασίες παραγωγής.

Τα αποτελέσματα:

4,07 kgCO2 / 1 kgΠΟΠ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

1.71 kg CO2 / 1 kg ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

0.0519 kgCO2 / 1 kgΕΛΙΕΣ

Η GAEA καθότι ενδιαφέρεται και επενδύει συνεχώς στην αειφορία των προϊόντων της, προχώρησε πρόσφατα και στον πρώτο υπολογισμό του waterfootprint για τα προϊόντα ελαιολάδου της και έγινε μέλος του Water Footprint Network (WFN), το οποίο είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διεθνές δίκτυο που δραστηριοποιείται από και για τους εταίρους του.

 http://www.waterfootprint.org/page=files/OverviewPartners Κατά μέσο όρο, το waterfootprint για 1 τόνο ελαιολάδου είναι στην Μεσσηνία 4.813 m3/ton (4358 από τη βροχή + 455 από την άρδευση) και στο Λασίθι 8.779 m3/ton (3625 από τη βροχή + 4639 από την άρδευση + 515 από τα υπόγεια ύδατα).

Κλιματικά ουδέτερο (carbonneutral) χαρακτηρίζεται ένα προϊόν όταν έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα (carbonfootprint). Το ενεργειακό αποτύπωμα είναι το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπετε στην ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια των ενεργειών μας. Αφορά κυρίως τις παραγωγικές διαδικασίες της βιομηχανίας και της γεωργίας. 

Διαφήμιση