Αρχική Ειδήσεις Τα φυτά οφείλουν το πράσινο χρώμα τους σε προϊστορικά βακτήρια;

Τα φυτά οφείλουν το πράσινο χρώμα τους σε προϊστορικά βακτήρια;

0
Διαφήμιση

Τα φυτά παίρνουν το χρώμα τους από τα κυτταρικά τους στοιχεία, τα λεγόμενα πλαστίδια. Αυτά διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο και στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τα πλαστίδια, θεωρείται ότι εμφανίστηκαν κάποτε, ως ανεξάρτητα βακτήρια που έκαναν φωτοσύνθεση και που αποτέλεσαν τροφή για τα πρώτα φύκια, χιλιάδες χρόνια πριν. Συνέχισαν να ζουν μέσα στα πρωτόγονα αυτά φύκια και κατά συνέπεια, στους περισσότερο σύνθετους απογόνους των φυκιών έκτοτε. Ωστόσο, κανείς δε ξέρει πως σταθεροποιήθηκε εξ αρχής αυτή η συμβιωτική σχέση, καθώς δε γνωρίζουμε σήμερα, κανένα φυτό ή φύκι που να μπορεί να καταπιεί ή να απορροφήσει βακτήρια σαν αυτά.

Την απορία προσπάθησε να απαντήσει μια μελέτη του Shinichiro Maruyama και των συναδέλφων του στο Εθνικό Ινστιτούτο Βασικής Βιολογίας στο Οκαζάκι της Ιαπωνίας. Μελέτησαν λοιπόν, ένα μονοκύτταρο φύκι, το Cymbomonas, το οποίο ανήκει στην παλιότερη οικογένεια φυκιών. Πρωταρχικά, βασίζεται στην φωτοσύνθεση για την επιβίωσή του, εάν όμως αναπτυχθεί κάτω από συνθήκες απουσίας φωτός ή γενικότερα ελάχιστου φωτός, στρέφεται στην κατανάλωση βακτηρίων για να επιζήσει.

Ενώ θα περίμενε κανείς τα Cymbomonas να απλώνουν κάποιο είδος βραχίονα προκειμένου να φάνε το θήραμά τους, όπως κάνουν άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί, το καταβροχθίζουν τραβώντας το μέσα σε ένα σωλήνα σίτισης. Αυτός οδηγεί την τροφή σε ένα θύλακα που παραπέμπει σε σχήμα φουσκάλας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μικροσκοπικό «στομάχι» όπου τα βακτήρια χωνεύονται. Ο Maruyama υποστηρίζει πως κάπως έτσι πρέπει να απορροφούσαν τα βακτήρια οι πρώτοι οργανισμοί φυκιών, με τη διαφορά ότι δεν τα χώνευαν, αποκτώντας συμβιωτική σχέση μαζί τους. Προς την ίδια κατεύθυνση, μπορεί απλά να μην τα χώνευαν επειδή τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποδράσουν από το «χωνευτήρι» ή να εισχωρήσουν μέσα από τα τοιχώματα του σωλήνα προς άλλο σημείο του φυκιού.

Η Laura Katz από το Κολλέγιο του Northampton της Μασαχουσέτης, δηλώνει πως τα Cymbomonas είναι πιθανό να διατήρησαν αυτή την αρχαία μέθοδο πρόσληψης τροφής, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες φυκιών που εξελισσόμενα «προτίμησαν» ευκολότερους τρόπους ανάπτυξης, μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

πηγή: http://www.newscientist.com/article/mg21829204.100

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚρατώντας τα επικίνδυνα τρόφιμα μακριά από τα ράφια
Επόμενο άρθροGAEA: Μηδένισε το ενεργειακό αποτύπωμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ