Αρχική Ειδήσεις Αποτοξίνωση, τώρα!

Αποτοξίνωση, τώρα!

0
Διαφήμιση

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα σύστημα που λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο, όλη μέρα. Ένα σύστημα που, αν εμείς οι ίδιοι παραμελήσουμε, ίσως μας προδώσει. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος και η έλλειψη χρόνου οδηγούν συχνά στην κατανάλωση τροφών χαμηλών σε θρεπτικά στοιχεία με αποτέλεσμα ο οργανισμός να επιβαρύνεται με τοξίνες.

Κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι, αϋπνία, δερματικά προβλήματα αλλά και κατάθλιψη, ασυνήθιστη κυκλοθυμία και έλλειψη διάθεσης, είναι μερικά από τα συμπτώματα τοξίνωσης του οργανισμού. Επειδή όμως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οι διατροφολόγοι συνιστούν ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης μία φορά στους δύο μήνες.

Ενόψει του καλοκαιριού, παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές ειδικών που θα σας φανούν χρήσιμες στην προσπάθεια αποτοξίνωσης.

Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Για τους πιο τολμηρούς, ο καλύτερος τρόπος έναρξης είναι η κατανάλωση ωμών τροφών (φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ανάλατοι ξηροί καρποί) για λίγες ημέρες. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση οργανικών, μη επεξεργασμένων τροφών διευκολύνει την αποβολή βλαβερών τοξινών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδεικτικά, οι τροφές που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη καθημερινή σας διατροφή είναι το καστανό ρύζι, η βρώμη και η κινόα, τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά λαχανικά (ή μαγειρεμένα στον ατμό ή σοταρισμένα ή ψητά), το ψάρι, το αρνί, η πάπια και το κοτόπουλο (κατά προτίμηση οργανικό), οι ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια), το ταχίνι. Αντίστοιχα, αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πορτοκάλια και το καλαμπόκι, το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας (καθώς και τα προϊόντα τους), τη σόγια, τα φυστίκια και το φυστικοβούτυρο, το αλκοόλ, την καφεϊνη, τα αναψυκτικά, γλυκαντικές ουσίες και τις έτοιμες σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα, κέτσαπ κλπ.). Φυσικά, θα πρέπει να καταναλώνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της αποτοξίνωσης.   

Άσκηση

Οι personaltrainers προτείνουν: προσπαθήστε να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ένας πρωινός περίπατος ή ένα χαλαρό τζόκινγκ είναι ό,τι πρέπει. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε μαθήματα zumbaγια να συνδυάσετε χορό και άσκηση ή γιόγκα για χαλάρωση και εσωτερική αναζήτηση. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε στην αποτοξίνωση των εσωτερικών σας οργάνων, θα διευκολύνετε τη διαδικασία πέψης και θα αισθανθείτε χαρά και ευεξία.

Ύπνος

Οι αμέτρητες υποχρεώσεις, επαγγελματικές και οικογενειακές, απαιτούν την αμέριστη προσοχή μας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με αποτέλεσμα να παραμελούμε βασικές ανάγκες του οργανισμού. Μια τέτοια ανάγκη είναι ο ύπνος καθώς, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, αναζωογονεί το σώμα, μειώνει το άγχος και τον κίνδυνο κατάθλιψης, βελτιώνει τη μνήμη. Πόσο μάλλον όταν ο οργανισμός υποβάλλεται σε ένα νέο είδος διατροφής και άσκησης. Χρειαζόμαστε 7 τουλάχιστον ώρες ποιοτικού ύπνου.

Απολέπιση

Ένα μυστικό της αποτοξίνωσης –που συχνά παραλείπεται από τους περισσότερους– είναι η απολέπιση του δέρματος. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού και «φιλοξενεί» μεγάλες ποσότητες τοξινών που πρέπει να αποβληθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω του ιδρώτα αλλά και μέσα από τη συχνή απολέπιση. Πριν το ντους ή το αφρόλουτρο, απλώστε κάποιο scrub σε στεγνό δέρμα ή χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό σφουγγάρι σε νωπό δέρμα, τρίψτε και ξεβγάλετε! Θα απομακρύνετε νεκρά κύτταρα, θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και θα βοηθήσετε το λεμφικό σας σύστημα.

Ακόμα, το ecozen.grσάς προτείνει δύο ροφήματα, ένα για να ξεκινήσετε και ένα για να ολοκληρώσετε τη μέρα σας, και μία εύκολη και υγιεινή συνταγή για να εντάξετε στο πρόγραμμα διατροφής σας.

Χυμός από καρότο, παντζάρι, λάχανο και νεροκάρδαμο

Υλικά για 2 ποτήρια:

Εκτέλεση:

2 μεσαία καρότα

¼ λάχανο

1 μικρό παντζάρι

1 κούπα νεροκάρδαμο

Βάλτε όλα τα υλικά στον αποχυμωτή, ανακατέψτε καλά και απολαύστε!

Tip: Πιείτε τον χυμό το πρωί και στη συνέχεια πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό με λίγο λεμόνι.

   
   

Χυμός από πράσινα λαχανικά

Υλικά για 2 ποτήρια:

 

2 πράσινα μήλα

2 κοτσάνια σέλερι

1 φύλλο από λαχανίδα

1 φύλλο από σέσκουλα

¼ λάχανο

1 μπουκετάκι μπρόκολο

½ αγγουράκι

½ λεμόνι

Εκτέλεση:

 

Βάλτε όλα τα υλικά στον αποχυμωτή, ανακατέψτε καλά και απολαύστε!

Tip: Πιείτε τον χυμό το βράδυ.

 

Κοτόπουλο σε κρούστα αμυγδάλου με σπανάκι

Υλικά για 2-4 μερίδες:

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο

½ κούπα ψητά, ανάλατα αμύγδαλα

1 σκελίδα σκόρδο

Φύλλα από σπανάκι

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Βγάζουμε την πέτσα από το κοτόπουλο και το πλένουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα στο κοτόπουλο, αφού πρώτα το αλατίσουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15’ με 20’. Σερβίρουμε με φρέσκο σπανάκι.    

 

Της Σταυρούλας Βέρδα

Διαφήμιση