Δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο σημαντικό θέμα από το μονοπώλιο υπηρεσιών υγείας αλλά και κάθε είδους φαρμακευτικής αγωγής ή δυνατότητας ιατρικού ελέγχου. Προς αυτή την κατεύθυνση και στην Αμερική, το ανώτατο Δικαστήριο, αποφάνθηκε την Τρίτη, ότι τα ανθρώπινα γονίδια δεν πρόκειται να αποτελέσουν πατέντα για καμία εταιρεία. Απόφαση που έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για ασθενείς καρκίνου του μαστού και των γεννητικών οργάνων, καθώς και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τη βιοτεχνολογική έρευνα. Επιπρόσθετα, η απόφαση δημιουργεί θετικά κριτήρια αντιμετώπισης ενός τέτοιου ζητήματος και για αντίστοιχες περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον και σε άλλες χώρες.
Στην ουσία πρόκειται για νίκη των ασθενών, ερευνητών και γενετιστών που υποστήριξαν ότι οι κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες μιας συγκεκριμένης εταιρείας (MyriadGenetics) που διεξήγαγε εξετάσεις για το καρκινικό γονίδιο, αύξανε τα κόστη, περιόρισε την έρευνα – εφόσον δε μπορούσαν άλλοι επιστήμονες να συμβάλλουν- και σε μερικές περιπτώσεις οδήγησε γυναίκες στην εξαγωγή στήθους και ωοθηκών, χωρίς να υπάρχουν αρκετά δεδομένα ή δεύτερη ιατρική γνώμη.
Ωστόσο, το Δικαστήριο άπλωσε μια σανίδα σωτηρίας για την MyriadGenetics, την εταιρεία με αποκλειστικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την απομονωμένη μορφή των γονιδίων που μπορούν να προβλέψουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο καρκίνου. Οι δικαστές έκριναν ότι έχουν το δικαίωμα να κατοχυρώσουν ως ευρεσιτεχνία ένα τύπο συνθετικού DNA που συντελεί σε πολλά, όπως την εκδίωξη των «κακών» γονιδίων από το σώμα. Είπαν ότι η Myriad δεν δημιούργησε κάτι που δεν υπήρχε, απλά πέτυχε την απομόνωση του γονιδίου. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη απόφαση, συνεπάγεται ότι και άλλοι επιστήμονες και εργαστήρια θα παρέχουν γενετικά διαγνωστικά τεστ, εφόσον τα γονίδια BRCA1 και ΒRCA2 δεν αποτελούν κανενός πατέντα. Κατά συνέπεια θα μειωθεί το κόστος ελέγχου και θα υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση. Με λίγα λόγια η αγορά θα είναι ανοικτή.
Για τη Myriad, σύμφωνα με δηλώσεις τους, δεν είναι και ιδιαίτερα κακό αυτό που συνέβη. Άλλωστε πέρα από την άρση αποκλειστικών δικαιωμάτων σε παροχή εξετάσεων, θα εξακολουθήσουν να κάνουν αυτό που έκαναν. Καθώς, βρίσκονται πολύ μπροστά στο επίπεδο διάγνωσης που παρέχουν και το πολλά υποσχόμενο cDNA που από μόνο του δεν υπάρχει στον οργανισμό, εξακολουθεί να αποτελεί κατοχυρωμένη πατέντα για την εταιρεία, αλλά και για αρκετούς ασθενείς που έχουν δει θετικά αποτελέσματα.
Ως προς το Δικαστήριο, ήταν πολύ συγκεκριμένο. Οτιδήποτε επηρεάζεται και συντελείται από νόμους της φύσης, και δεν αποτελεί κάποια εφεύρεση, μάλλον δε θα μπορέσει ποτέ να αποτελέσει πατέντα. Σε αντίθεση μάλιστα με την πλειάδα υποθέσεων που δέχεται ένα δικαστήριο, στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση ήταν ομόφωνη.