Αρχική Ειδήσεις Φυτεύουμε ταράτσες για ομορφιά και οικονομία

Φυτεύουμε ταράτσες για ομορφιά και οικονομία

0
Διαφήμιση
  • Το προνόμιο για έναν υπέροχο κήπο μπορούν πλέον να το έχουν και οι κάτοικοι του κέντρου, τα διαμερίσματα χωρίς αυλές. Οι πράσινες στέγες και σε λίγο καιρό οι οριζόντιοι κήποι προσφέρουν ένα ασύγκριτο αισθητικό αποτέλεσμα, κυρίως, όμως, αποτελούν μια έξυπνη και οικονομική διαχείριση του χώρου. Με λίγα λόγια αφού δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τις άσχημες πολυκατοικίες ας τις πρασινίσουμε…  
  • Καθώς το καλοκαίρι έρχεται και το μπαλκόνι, η ταράτσα ή η αυλή γίνονται τα πιο δημοφιλή μέρη του σπιτιού η τάση μας να τα ξαναφτιάξουμε ενισχύεται όλο και περισσότερο, είναι καλή περίοδος να κάνουμε μια στροφή από τα συνηθισμένα και να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου…
  • Σε μεγάλη κλίμακα, οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της Επίδρασης της Αστικής Θερμικής Νησίδας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια), και συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και στην ισόρροπη αστική διαβίωση (βιότοπος για πουλιά, πεταλούδες, ενδημικά φυτά). Αναμφίβολα από την κατασκευή πράσινων στεγών τα οφέλη για την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου είναι σημαντικά.
  • οφέλη
  •  
  • Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θέρμο- ύγρο- ήχο– μόνωση. Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του air-condition και του καλοριφέρ μειώνεται. Μια Πράσινη Στέγη επίσης προστατεύει τη μεμβράνη της ταράτσας από εξωτερικούς παράγοντες και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της. Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου, τα μειωμένα έξοδα συντήρησης και η αισθητική αναβάθμιση των μη χρησιμοποιούμενων χώρων, αποτελούν απτά πλεονεκτήματα που ανεβάζουν την αξία κτιρίων ή και ολόκληρων συνοικιών.
  • Σε παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησε η Σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Ρογδάκη, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, έδειξε ότι το φυτεμένο δώμα του έχει αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση για κλιματισμό (9,6%) και για θέρμανση (4,4%).
  • Παρότι η πράσινη στέγη, που εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του 2008, καταλαμβάνει μόλις το 52% της επιφάνειας της οροφής (650 τμ.) εξοικονόμησε 5.630 ευρώ από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου μέσα σε ένα χρόνο.
  • Σύμφωνα με τις μετρήσεις της έρευνας, η διαφορά θερμοκρασίας που προκύπτει μεταξύ της φυτεμένης και της μη φυτεμένης επιφάνειας της στέγης φτάνει τους 18 βαθμούς κελσίου (37 και 55 βαθμοί κελσίου αντίστοιχα). Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας για τον τελευταίο όροφο του κτιρίου μπορεί να υπερβεί το 50%.
  • Η λύση των πράσινων ταρατσών δεν αποτελεί πρόταση μόνο για τα δημόσια κτίρια αλλά κυρίως για τις κατοικίες, καθώς προσφέρει ιδανική θερμομόνωση με ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα. Αρκεί να σκεφθείτε ότι με αυτό τον τρόπο η αδιάφορη ταράτσα μετατρέπεται σε ένα κήπο, για τα παιδιά που θα παίζουν πιο ευχάριστα και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις που γίνονται σε διαφορετική ατμόσφαιρα.
  •  
  • Συμβουλές
  •  
  • Όσοι επιλέξετε αυτό τον τρόπο για να ωφελήσετε την… τσέπη σας και να αναβαθμίσετε την αισθητική σας, δημιουργώντας ένα μικροκλίμα εξοχής έχετε κατά νου δυο βασικές κατευθύνσεις:
  1. Αναζητήστε το ελληνικό σύστημα φύτευσης αντί για τα γεωπονικά φυτά. Με τον τρόπο αυτό εφαρμόζετε στην ταράτσα ένα σύστημα που “μιμείται” την ελληνική φύση και εκμεταλλεύεται τα καιρικά φαινόμενα του τόπου. Έτσι, το κόστος συντήρησης ουσιαστικά δεν υπάρχει καθώς δεν υπάρχει σπατάλη νερού και χρημάτων.
  2. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και προσφέρει σημαντικές οικονομίες αν αναλογιστεί κανείς ότι μειώνει στο ήμισυ την ανάγκη σε θέρμανση και ψύξη του σπιτιού.

Οι τρεις τύποι

Ανάλογα με την χρήση, τη βλάστηση, το πάχος του υποστρώματος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα φυτά και τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί, οι πράσινες στέγες διακρίνονται σε τρεις τύπους.

  1. Eκτατικού τύπου, έχει ελάχιστη ανάγκη συντήρησης και η εγκατάστασή του είναι δυνατή σχεδόν παντού.
  2. Ημιεντατικού τύπου, απαιτεί άρδευση και λίπασμα, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση ακόμα και μεσαίων θάμνων.
  3. Eντατικού τύπου, η σύνθεση απαιτεί τακτική συντήρηση, ωστόσο, σε αυτή την κατασκευή προβλέπονται εκτός από δέντρα ακόμα και μονοπάτια και και στοιχεία νερού.

Tα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους ενοίκους των κτιρίων αλλά επεκτείνονται και στο περιβάλλον. Μάλιστα, μειώνονται τα φαινόμενα πλημμυρών, αφού οι ταρατσόκηποι συγκρατούν εώς και 50% του βρόχινου νερού. Σημαντική είναι και η μείωση στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον, αφού χρησιμοποιούνται λιγότερο τα κλιματιστικά.

  • Ενδεικτικό είναι ότι παλαιότερη έρευνα επιστημονικής ομάδας επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής των ΤΕΙ Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος έχει δείξει ότι εάν φυτεύονταν όλες οι ταράτσες της Αθήνας θα εξοικονομούνταν περίπου 600 ΜW την ημέρα, παραγωγή αντίστοιχη με αυτή του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο. 
Διαφήμιση