Αρχική Ελληνικά Προϊόντα «Φάρμακο» για την καρδιά το λάδι της Κορωνέικης Ελιάς

«Φάρμακο» για την καρδιά το λάδι της Κορωνέικης Ελιάς

0
Διαφήμιση

Το ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη και ιδιαίτερα αυτό που παράγεται στην περιοχή της Μεσσήνης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις πολύτιμες για την καρδιά ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Έρευνα του επίκουρου καθηγητή Φαρμακογνωσίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη απέδειξε ότι η ποικιλία που παρουσιάζει την υψηλότερη παραγωγή αντιφλεγμονωδών ουσιών είναι η Κορωνέικη. Επιπλέον, η ανάλυση πάνω από 150 δειγμάτων ελαιολάδων από τον κ. Μαγιάτη και τη συνεργάτιδά του ερευνήτρια Ελένη Μέλλιου έδειξε πως τα δείγματα που προέρχονταν από τη Μεσσήνη είχαν υψηλότερο μέσο όρο περιεκτικότητας σε σχέση με το συνολικό μέσο όρο από τα δείγματα από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένα δείγματα μετρήθηκαν μερικές από τις υψηλότερες τιμές που έχουν βρεθεί παγκοσμίως. Επίσης η διαφορά ήταν πάρα πολύ μεγάλη σε σχέση με την περιεκτικότητα των σωτήριων ουσιών που σε τυχαία εμπορικά δείγματα από το ράφι του σουπερμάρκετ. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 4ο Ιατρικό συνέδριο Μεσσηνίας στις αρχές του μηνός.

Πάντως, σημαντικές διαφορές υπάρχουν ακόμη και στην περίπτωση που το λάδι προέρχεται από την ίδια ποικιλία και την ίδια γεωγραφική περιοχή. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης υπάρχουν όταν η ελιά δεν αρδεύεται και όταν ελαιοποιείται σε πρώιμο στάδιο, σε διφασικό ελαιοτριβείο με ψυχρή έκθλιψη.

Άρα, ίσως μια εξήγηση για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στα δείγματα από τη Μεσσήνη να είναι ότι εκεί καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά η μη αρδευόμενη Κορωνέικη ποικιλία, τα περισσότερα ελαιοτριβεία είναι διφασικά και οι παραγωγοί είναι ευαισθητοποιημένοι τόσο στο θέμα της εποχής συλλογής όσο και στο θέμα της θερμοκρασίας παραγωγής του λαδιού.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι κάθε ποικιλία παρουσίαζε το δικό της χημικό προφίλ, το δικό της «δακτυλικό αποτύπωμα» θυμίζοντας μας την περίπτωση του κρασιού. Το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προστασία των καταναλωτών από νοθεία αλλά και για να αποδειχθεί η «ανώνυμη» ανάμειξη του ελληνικού λαδιού σε ξένα ελαιόλαδα με εντυπωσιακή καριέρα στη διεθνή αγορά…

Όπως σημειώνει ο κ. Μαγιάτης, το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και χρειάζεται στήριξη σε ερευνητικό επίπεδο για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίησή του. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον, με τις μεθόδους που ήδη διαθέτουμε, το ελαιόλαδο θα πιστοποιείται για την περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένα βιοδραστικά συστατικά και έτσι το ελαιόλαδο δεν θα είναι ένα απλά υγιεινό τρόφιμο αλλά ένα φάρμακο του μέλλοντος. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας λειτουργεί ομάδα υποστήριξης της έρευνας στο ελαιόλαδο η οποία συνεργάζεται στενά με το κέντρο ελαιολάδου στην Καλιφόρνια και δέχεται δείγματα προς ανάλυση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο παραγωγό με στόχο την πλήρη χαρτογράφηση σε πανελλαδικό επίπεδο και την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου.

“Όνειρο μας η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού κέντρου ελαιολάδου που θα ασχολείται με την μελέτη του ελληνικού ελαιολάδου και την συνεισφορά του στην υγεία του ανθρώπου.”

Διαφήμιση