Αρχική Ενέργεια Λιγότερα βιοκαύσιμα, περισσότεροι πράσινοι χώροι 

Λιγότερα βιοκαύσιμα, περισσότεροι πράσινοι χώροι 

0
βιοκαύσιμα
Διαφήμιση

Η καλλιέργεια και η συγκομιδή καλλιεργειών βιοενέργειας, (καλαμπόκι), αντί για αιθανόλη ή δέντρα για την καύση στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, είναι κακή χρήση της γης, η οποία αποτελεί πολύτιμο πόρο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λέει ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι παράκτιες περιοχές, όπως τα δάση και τα λιβάδια, απομονώνονται φυσιολογικά από  το διοξείδιο του άνθρακα και είναι μια από τις καλύτερες ελπίδες της κοινωνίας για γρήγορη μείωση του αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, λέει ο John DeCicco, καθηγητής της U-M Energy Institute.

Ο DeCicco και ο William Schlesinger, προϊστάμενος του Ινστιτούτου Μελετών Οικοσυστημάτων της Cary, έχουν συντάξει μια μελέτη στην τρέχουσα έκδοση των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ερευνητές καλούν τους υπεύθυνους για τη χάραξη νέας πολιτικής, τους οργανισμούς χρηματοδότησης, τους ακαδημαϊκούς συναδέλφους  και τους ηγέτες της βιομηχανίας να μετατοπίσουν επειγόντως την εστίασή τους από τη βιοενέργεια σε αυτό που αποκαλούν «επίγεια διαχείριση άνθρακα» ή TCM.

Η στρατηγική αυτή δίνει έμφαση στη φύτευση περισσότερων δέντρων και στη διατήρηση περισσότερων άγριων περιοχών που τροφοδοτούν με διοξείδιο του άνθρακα.
“Ο κόσμος πρέπει να επανεξετάσει τις προτεραιότητές του σχετικά με τον τρόπο χρήσης της βιόσφαιρας λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του κλιματικού προβλήματος και των κινδύνων για τη βιοποικιλότητα”, δήλωσε ο DeCicco.

Η βιόσφαιρα περιλαμβάνει όλη τη ζωή στη Γη και για την προστασία του κλίματος αναφέρεται ιδιαίτερα σε δέντρα, φυτά και ζώντες άνθρακες-μικροοργανισμούς-σε εδάφη.
Η νέα μελέτη διευρύνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του DeCicco ότι τα βιοκαύσιμα δεν είναι εγγενώς ουδέτερα από τον άνθρακα.

Η παραγωγή βιοκαυσίμου και στη συνέχεια η καύση του για ενέργεια μεταφέρει μια δεδομένη ποσότητα άνθρακα από τη βιόσφαιρα στην ατμόσφαιρα και πάλι πίσω σε έναν ατέρμονο και σταθερό κύκλο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα ροή ενός ορυκτού άνθρακα από τη Γη προς την ατμόσφαιρα.

Αλλά εδώ, ο DeCicco βλέπει ένα πρόβλημα: Προκειμένου η βιοενέργεια να είναι ουδέτερη από πλευράς άνθρακα, η συγκομιδή της βιομάζας για την παραγωγή της θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά την καθαρή ροή άνθρακα από την ατμόσφαιρα πίσω στη βλάστηση.
Για να μειωθεί η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι DeCicco και Schlesinger επισημαίνουν, ότι προς το παρόν η καλύτερη στρατηγική για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στη βιολογική βάση είναι η προστασία και η αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων με άνθρακα.

Οι ερευνητές καταλήγουν: “Η επίγεια διαχείριση άνθρακα μπορεί να κρατήσει τον άνθρακα έξω από την ατμόσφαιρα για πολλές δεκαετίες.”

Διαφήμιση