Αρχική Ειδήσεις Από τις κλασικές αστικές πόλεις μεταβαίνουμε στο μοντέλο των «έξυπνων» Πόλεων

Από τις κλασικές αστικές πόλεις μεταβαίνουμε στο μοντέλο των «έξυπνων» Πόλεων

0
Διαφήμιση

Τις παραμέτρους της νέας μορφής Πόλεως, η οποία αναδύεται από τις καινοτομίες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου, όπως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη ενέργειας και η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συμμετείχε, στο Φόρουμ «Πόλεις του Αύριο: Επενδύοντας στην Ευρώπη» (CiTIEs: Cities of Tomorrow: Investing in Europe), που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον υπουργό η νέα οικονομία θα πρέπει να είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030. Μέσα από οικονομικά αποτελεσματικούς τρόπους, μπορούμε επίσης να εξοικονομήσουμε έως και 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030. Ιδιαίτερα στον οικιακό τομέα, το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 61%.

Η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να αποφέρει 240 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο στόχος αυτός μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2.000.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Το 2013, η πλειοψηφία (52%) του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν αστική και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταθερά μαζί με τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε ότι από την περιοχή καταγωγής του, ο πληθυσμός στις ακτές των μεσογειακών χωρών αυξήθηκε από 95 εκατ. κατοίκους το 1979 σε 155 εκατ. το 2010, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πληθυσμού να ζει σε πόλεις.

Βάσει του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, το 2010 υπήρχαν 15 μεσογειακές παράκτιες πόλεις με περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους και 11 με περισσότερους από μισό εκατομμύριο, αντιστοιχώντας συνολικά σε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε μεγάλες πόλεις κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Αυξάνεται και η φτώχεια

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε μια Ατζέντα της ΕΕ για το αστικό περιβάλλον, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια: ένα αρκετά μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού αστικού πληθυσμού αντιμετωπίζει την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ως αποτέλεσμα της κρίσης και της ύφεσης, το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια και το ποσοστό των νοικοκυριών μειωμένης εργασίας, έχει αυξηθεί.

Η αστική φτώχεια είναι ένα φαινόμενο που κατά το παρελθόν είχε την τάση να συγκεντρώνεται σε ορισμένες μόνο γειτονιές, πράγμα που με τη σειρά του επέτεινε τις συνέπειες της φτώχειας. Αλλά στις μέρες μας, σε πολλές πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου, αυτή η συγκέντρωση της αστικής φτώχειας επεκτείνεται και απαιτεί μια ολοκληρωμένη χωρική προσέγγιση.

Με περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνεργους σήμερα να αναζητούν δουλειά σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, και πολλούς άλλους υποαπασχολούμενους, η αντιστροφή στην ανησυχητική πτώση της απασχόλησης στις μεγάλες ελληνικές, ισπανικές, ιταλικές και άλλες πόλεις, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα σε μια ” ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για το αστικό περιβάλλον”.

Διαφήμιση