Αρχική Ειδήσεις Ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη η Ελλάδα μέσω ΔΕΠΑ

Ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη η Ελλάδα μέσω ΔΕΠΑ

0
Διαφήμιση

Σε υλοποίηση την προώθηση και έναρξη τριών έργων αυξημένου ενδιαφέροντος για την ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακής δύναμης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, προβαίνει η ΔΕΠΑ. Αυτό προέκυψε στη διάρκεια εισήγησης, του Κώστα Καραγιαννάκου, επικεφαλής του τμήματος Προμήθειας Αερίου και Διεθνών projects της εταιρείας, στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας τη ΕΕ.

Το 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB), ενός έργου που εντάσσεται στη λίστα των Projects κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. «Το έργο είναι πολύ ώριμο, έχουν τελειώσει όλες οι αδειοδοτικές εργασίες και οι τεχνικές μελέτες. Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και περί το τέλος του 2014 θα μπορούμε να πάρουμε την τελική επενδυτική απόφαση και να ξεκινήσουμε την κατασκευή το 2015», σημείωσε ο κ. Καραγιαννάκος.

Σε ό,τι αφορά τον σταθμό αεριοποίησης φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, με στόχο να εξάγεται υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τεχνικής εφικτότητας. Πλέον, η ΔΕΠΑ προχωρά στη διενέργεια Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), εξετάζοντας διάφορες εναλλακτικές τοποθεσίες για τη χωροθέτησή του στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

«Πρόκειται για έργο, που συνδυαστικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, γιατί πλην Ελλάδας, οι υπόλοιπες χώρες στη Νοτιανατολική Ευρώπη δεν έχουν πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Άρα, ο συνδυασμός των δύο έργων δίνει μια σημαντική οδό διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου για όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδίως όσες συμμετείχαν στο έργο του αγωγού του Ναμπούκο, που δεν επιλέχθηκε και αναζητούν εναγωνίως τρόπους για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Εφικτό έργο ο υπό εξέταση αγωγός που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης μέσω Ελλάδας

Διαφήμιση