Αρχική COVID-19 Έρευνα: Οι μάσκες προστασίας προσθέτουν γοητεία στους άνδρες

Έρευνα: Οι μάσκες προστασίας προσθέτουν γοητεία στους άνδρες

0
andras maska anastasiia chepinska unsplash
Anastasiia Chepinska / Unsplash
Διαφήμιση

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων που διεξήχθη πριν και μετά της πανδημίας, διαπιστώνει ότι  τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καλύπτοντας τα προσωπά τους με μάσκες προστασίας κατά της Covid, με τις γυναίκες να παραδέχονται μάλιστα ότι οι άνδρες φορώντας τις κοινές, μιας χρήσης χειρουργικές μάσκες δείχνουν περισσότερο… ελκυστικοί.

Ο Dr Michael Lewis, από τη σχολή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ και ειδικός στα πρόσωπα, διευκρίνισε ότι η έρευνα που διεξήχθη πριν από την πανδημία είχε δείξει ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου μειώνουν την ελκυστικότητα επειδή σχετίζονταν με ασθένειες.

«Θέλαμε να δοκιμάσουμε αν αυτό είχε αλλάξει από τότε που οι μάσκες έγιναν απαραίτητο αξεσουάρ της Covid-19, ώστε να διαπιστώσουμε αν ο τύπος της μάσκας και οι συνεπαγόμενοι συνειρμοί, είχε κάποια διαφορετική επίδραση», είπε.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα πρόσωπα θεωρούνται πιο ελκυστικά όταν καλύπτονται από ιατρικές μάσκες προσώπου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουμε συνηθίσει οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να φορούν μπλε μάσκες και τώρα τις συνδέουμε με άτομα που ασχολούνται με τη φροντίδα ή τα ιατρικά επαγγέλματα. Σε μια εποχή που αισθανόμαστε ευάλωτοι, μπορεί να βρούμε τη χρήση ιατρικών μασκών καθησυχαστική και, επομένως, να νιώθουμε πιο θετικά απέναντι στον χρήστη».

mask unsplash
Unsplash

Το πρώτο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ο βρετανικός πληθυσμός είχε συνηθίσει να φορά μάσκες σε ορισμένες περιπτώσεις. Ζητήθηκε από 43 γυναίκες να βαθμολογήσουν σε κλίμακα από το 1 έως το 10 την ελκυστικότητα ανδρικών προσώπων α) χωρίς μάσκα αρχικά, β) μια απλή υφασμάτινη μάσκα στη συνέχεια, γ) φορώντας μια μπλε ιατρική μάσκα προσώπου, και τέλος δ) κρατώντας ένα απλό μαύρο βιβλίο στην περιοχή που θα κάλυπτε το πρόσωπο μια μάσκα.

Οι συμμετέχουσες παραδέχτηκαν ότι όσοι φορούσαν υφασμάτινη μάσκα ήταν πολύ πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν είχαν μάσκες ή από αυτούς που τα πρόσωπά τους ήταν εν μέρει καλυμμένα από το βιβλίο. Αλλά η χειρουργική μάσκα, κοινός τύπος μιας χρήσης, έκανε τον χρήστη να δείχνει ακόμα καλύτερος.

«Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την έρευνα πριν από την πανδημία, όπου πίστευαν ότι οι μάσκες έκαναν τους ανθρώπους να σκεφτούν την ασθένεια και το άτομο θα έπρεπε να τους αποφεύγει», είπε ο Lewis.

maska unsplash
Unsplash

Η απάντηση της εξελικτικής ψυχολογίας

«Η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες. Όταν βλέπουμε κάποιον να φοράει μάσκα, δεν πιστεύουμε πλέον ότι «αυτό το άτομο έχει ασθένεια, πρέπει να μείνω μακριά».

«Αυτό σχετίζεται με την εξελικτική ψυχολογία και γιατί επιλέγουμε τους συνεργάτες που κάνουμε. Η ασθένεια και οι ενδείξεις ασθένειας μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή συντρόφου – προηγουμένως οποιαδήποτε ένδειξη ασθένειας θα αποτελούσε μεγάλη ανατροπή. Τώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στην ψυχολογία μας, έτσι ώστε οι μάσκες προσώπου να μην λειτουργούν πλέον ως ένδειξη μόλυνσης».

Ο Βρετανός επιστήμονας μάλιστα θεωρεί πιθανό οι μάσκες να κάνουν τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς επειδή έστρεφαν την προσοχή στα μάτια. Αλλες μελέτες είχαν βρει ότι η κάλυψη του αριστερού ή του δεξιού μισού προσώπου έκανε τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί, εν μέρει επειδή ο εγκέφαλος γεμίζει τα κενά που λείπουν και υπερβάλλει στην συνολική αποτίμησή του.

maskes gabriella clare marino unsplash
Unsplash

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications. Μια δεύτερη μελέτη  στην οποία μια ομάδα ανδρών κοιτάζει γυναίκες με μάσκες, έχει επίσης πραγματοποιηθεί αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αν και οκαθηγητής παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές τα ίδια.

Με πηροφορίες από Guardian

Διαφήμιση