Αρχική Ειδήσεις Και η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση υδρογόνου με τις υπογραφές MOTOR OIL...

Και η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση υδρογόνου με τις υπογραφές MOTOR OIL – ΔΕΗ

0
green hydrogen
Διαφήμιση

Το δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου στη χώρα μας ανοίγουν με την υπογραφή Μνημονίου (MOU) οι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και ΔΕΗ Α.Ε. για την υλοποίηση έργων παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας. Η συμμετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στο κοινό μετοχικό σχήμα θα ανέλθει σε 51% και της ΔΕΗ σε 49%.

Η Κοινοπραξία πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ Α.Ε., εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της MΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα.

Καθαρή ενέργεια, το κλειδί για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη

Η ανανέωση των πηγών ενέργειας και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης κι ενός καθαρότερου πλανήτη, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να συνοδευτεί από τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε καθαρή, προσιτή και ασφαλή ενέργεια.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει σημαντική πρόκληση, καθώς η ενεργειακή της παραγωγή και κατανάλωση αντιπροσώπευε το 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ το 2018 και εξακολουθεί να βασίζεται σε εισαγωγές για το 58% της κατανάλωσης ενέργειας, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η λύση του πράσινου υδρογόνου

Τον Ιούλιο του 2020, η Επιτροπή πρότεινε μια στρατηγική για το υδρογόνο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης της παραγωγής καθαρής ενέργειας από υδρογόνο και τη διασφάλιση του κεντρικού της ρόλου στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Δείτε στο παρακάτω video, πως μία αντίστοιχη κονοπραξία της Motor Oli-ΔΕΗ, στο Άμστερνταμ, H2ermes, μελετά την κατασκευή μονάδας υδρογόνου 100 megawatt. Το νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί νερό και ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή έως και 15.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως για πιο βιώσιμη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη θέρμανση και άλλες εφαρμογές.

Πως παράγεται το υδρογόνο

Υπάρχουν διάφορα είδη υδρογόνου, που κατηγοριοποιούνται βάσει της διαδικασίας παραγωγής και των συνακόλουθων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το καθαρό ή «πράσινο υδρογόνο» παράγεται μέσα από την ηλεκτρόλυση του νερού και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του.

Προς το παρόν, το υδρογόνο αντιπροσωπεύει το 2% του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ, εκ του οποίου το 95% παράγεται από ορυκτά καύσιμα τα οποία απελευθερώνουν 70-100 εκατομμύρια τόνους C02 ετησίως. Ενώ, χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη σε βιομηχανικές διεργασίες αλλά και ως καύσιμο διαστημικών πυραύλων.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα σημαντικό μέρος του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ θα μπορούσε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2050, εκ των οποίων το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύπτει το 20%, ειδικότερα το 20-50% της ενεργειακής ζήτησης στον τομέα των μεταφορών και το 5-20% στον βιομηχανικό τομέα.

Στόχος της ΕΕ η ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος

Στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, πέραν της παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της ζήτησης καθαρής ενέργειας, είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου και η ταχεία ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για την όσο το δυνατόν συντομότερη κατάργηση του υδρογόνου που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.

Δείτε πως το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσα από το γερμανικό παράδειγμα που προσεγγίζει το Euronews

Διαφήμιση