Αρχική COVID-19 Β. Κικίλιας: Το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον Covid-19

Β. Κικίλιας: Το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον Covid-19

0
ÂÏÕËÇ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÂÁÓÉËÇÓ ÊÉÊÉËÉÁÓ ÕÐÏÕÑÃÏÓ ÕÃÅÉÁÓ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Εικόνα: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, EUROKINISI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Tο εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον COVID -19 ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης της σημερινής καθιερωμένης ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στην κεντρική προμήθεια των εμβολίων, στις συμφωνίες με την Ε.Ε., στα εμβολιαστικά κέντρα, στην προτεραιοποίηση και στους τρόπους εμβολιασμού.

Θα αρχίσουμε σταδιακά να εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας για να χτίσουμε μερική και έπειτα συνολική ανοσία. Μαζί με αυτό ή μάσκα, η προφύλαξη και ο σεβασμό στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχιστούν. Αν τα τηρήσουμε όλα αυτά, βήμα – βήμα η κατάσταση θα είναι πολύ θετική για εμάς,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

“Υπάρχουν πολλά εμβόλια που βρίσκονται στη διαδικασία. Τα νέα είναι αισιόδοξα. Το εμβόλιο είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.”

Το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό

Το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής δράσης για τον κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι θα φροντίσουν να εμβολιάσουν όλους τους πολίτες με ασφάλεια, οργάνωση και ιεράρχηση.

Κεντρική προμήθεια εμβολίων από την Ε.Ε.

“Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Τα εμβόλια θα γίνονται δωρεάν καθώς είναι ένα δημόσιο αγαθό”, τόνισε ο Βασίλης Κίκιλιας.

Για την Ευρώπη θα είναι διαθέσιμα 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Η χρονική παράδοση, η αναλογία εμβολίων και η τιμή των εμβολίων θα είναι ίδια για όλες τις χώρες.

Η Ε.Ε. διαπραγματεύεται με 6 εταιρείες και έχει υπογράψει με 4, την Pfizer, την Biontech, την Astra Zeneca, την Sanofi και την Johnson & Johnson, σύμφωνα με τον υπουργό. Ενώ με την CureVac και την Moderna, βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Αποθήκευση και διανομή

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν στις κεντρικές αποθήκες και έπειτα με ασφάλεια θα μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα όπου και θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των πολιτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχουν διαθέσιμα 1018 κέντρα εμβολιασμού και επρόκειτο να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Η διαδικασία του εμβολιασμού θα έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτά για τον κάθε συμπολίτη μας.

Με προτεραιότητα θα γίνονται τα εμβόλια

Τα εμβόλια θα πραγματοποιούνται με προτεραιότητα και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Βασίλης Κικίλιας: “Προτεραιότητα θα δοθεί πρώτα στους υγειονομικούς μας, μετά στις ευπαθείς ομάδες, και τέλος στον γενικό πληθυσμό.”

Τι πρέπει να κάνει ο εκάστοτε συμπολίτης μας για να εμβολιαστεί;

Το εμβόλιο θα γίνεται με ραντεβού. Το οποίο θα κλείνετε με 3 τρόπους:

  • με Sms
  • online
  • τηλεφωνικά για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας

Μέριμνα για τα κέντρα ευγηρίας

Για τα κέντρα ευγηρίας θα υπάρχουν 65 κινητές μονάδες, οι οποίες θα εμβολιάσουν τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους  εντός 10 εργάσιμων ημερών.

Μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες

Ο εμβολιασμός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα πραγματοποιείτε από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, στα Μεταναστευτικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα Προαναχωρητικά Κέντρα.

Μέριμνα για τα σωφρονιστικά ιδρύματα

Σε 35 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας θα πραγματοποιηθούν εμβόλια από το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση