Αρχική Special Topics Κουρκουμάς: Ένα θαυματουργό μπαχαρικό στην υπηρεσία του εγκεφάλου μας

Κουρκουμάς: Ένα θαυματουργό μπαχαρικό στην υπηρεσία του εγκεφάλου μας

 

Έρευνα δείχνει ότι αυτό το μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλό σας

0
koyrkoymas
Διαφήμιση

Μελέτες έχουν δείξει o κουρκουμάς, όταν καταναλώνουμε  ½ με 1 κουταλάκι του γλυκού καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες στο σώμα.

Και η έρευνα για τα συμπληρώματα κουρκουμά μπορεί να έχει ακόμη πιο βαθιά επίδραση, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζει η Molly Knudsen, MS, RDN είναι Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος Διατροφολόγος με πτυχίο στη διατροφή από το Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τέξας και μεταπτυχιακό στις διατροφικές παρεμβάσεις, την επικοινωνία και την αλλαγή συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο Tufts στο άρθρο της που δημοσιεύεται στον επιστημονικό ιστότοπο  mindbodygreen

Το θέμα είναι ότι πρέπει να έχετε τη σωστή μορφή κουρκουμά για να είναι ευεργετικό, τονίζει. Εδώ, βυθιζόμαστε σε μια νέα ερευνητική ανασκόπηση 2 που συνοψίζει όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ικανότητες υποστήριξης του εγκεφάλου του κουρκουμά και τι μπορεί να κάνει αυτά τα συμπληρώματα ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Τι κάνει τον κουρκουμά αντιφλεγμονώδες

Η αντιφλεγμονώδης δύναμη του κουρκουμά προέρχεται κυρίως από την κουρκουμίνη, την πιο δραστική του ένωση στο μπαχαρικό. Η κουρκουμίνη βοηθά να μπλοκάρει, να εξισορροπεί και να καταπραΰνει τις φλεγμονώδεις διεργασίες του σώματος 3 σε πολλαπλά συστήματα—καθιστώντας την αποτελεσματική ενάντια σε οτιδήποτε, από τον πόνο στις αρθρώσεις μέχρι τη γνωστική λειτουργία.

Αυτή η ευελιξία έχει κάνει τον κουρκουμά ένα χρήσιμο φάρμακο για αιώνες, και η σύγχρονη επιστήμη είναι πλέον σε θέση να ποσοτικοποιήσει καλύτερα τον αντίκτυπό του.

Πώς η κουρκουμίνη  αντιμετωπίζει τις φλεγμονές του εγκεφάλου

Τα συμπληρώματα κουρκουμά και κουρκουμίνης έχουν μελετηθεί περισσότερο για την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων (και της δυσκαμψίας) και της οστεοαρθρίτιδας. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι υποστηρίζουν επίσης τη γνώση, υποστηρίζει η Molly Knudsen.

Μελέτες σε κύτταρα, ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να λειτουργήσει στον εγκέφαλο σε 2 επίπεδα :

-Υποστήριξη της ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων (νευρογένεση)
Βελτιώνει τη σηματοδότηση του εγκεφάλου και τα επίπεδα ντοπαμίνης και βοηθά στη ρύθμιση των γονιδίων που σχετίζονται με τη μνήμη και στη μείωση των τοξινών που εμφανίζονται στη νόσο του Πάρκινσον.

-Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια στο έντερο μεταβολίζουν την κουρκουμίνη σε μια ένωση που ονομάζεται τετραϋδροκουρκουμίνη – η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Τα οφέλη του κουρκουμά εξαρτώνται από τη δόση και τη βιοδιαθεσιμότητα. Η βιοδιαθεσιμότητα αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να αφομοιώνει, να απορροφά και να χρησιμοποιεί μια ένωση. Και η κουρκουμίνη είναι διαβόητη επειδή δεν απορροφάται καλά.

Ένας τρόπος είναι να συνδυάσουμε τον κουρκουμά με πιπερίνη – ένα ενεργό συστατικό στο μαύρο πιπέρι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης κατά 2.000%.

kourkoymas futo
Aυτό είναι το φυτό που δίνει τη θαυματουργή σκόνη

 

Ένας άλλος τρόπος είναι να επιλέξουμε ένα συμπλήρωμα που χρησιμοποιεί τεχνικές polar-nonpolar sandwiching. Αυτή η τεχνολογία προστατεύει βασικά όλες τις πιο σημαντικές ενώσεις του κουρκουμά – όπως η κουρκουμίνη – έτσι ώστε το σώμα να είναι καλύτερα σε θέση να την απορροφήσει, υποστηρίζει η διατροφολόγος.

Στην πραγματικότητα, κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κουρκουμά με αυτήν την τεχνολογία έχουν έως και 5 φορές υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από το εκχύλισμα φωσφολιπιδίου/λιποσωμικού κουρκουμά, 6 φορές υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από το εκχύλισμα πτητικού ελαίου/ελαίου κουρκουμά και 10 φορές υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από το τυπικό εκχύλισμα κουρκουμά.

Όσον αφορά τη δόση, η επιστήμη υποδεικνύει μια σειρά από 500 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος ρίζας κουρκουμά έως 1.000 χιλιοστόγραμμα πάνω. Εάν επιλέγετε ένα βελτιστοποιημένο για απορρόφηση, μείνετε στο κάτω άκρο αυτού του εύρους.

Η συμπερίληψη του κουρκουμά στη διατροφή μας και η λήψη ενός συμπληρώματος κουρκουμά είναι και τα δύο ευεργετικά για να βοηθήσουν το σώμα σας να περιορίσει τη φλεγμονή, λέει η Molly Knudsen.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να ενδιαφέρονται να βρουν νέους τρόπους για να κάνουν τον κουρκουμά πιο εύκολα απορροφήσιμο και άμεσα διαθέσιμο για χρήση στον οργανισμό για την άσκηση των αντιοξειδωτικών του επιδράσεων .

Η έρευνα Acumin™ έχει δείξει ανώτερη βιοδιαθεσιμότητα, απόκριση ορού κουρκουμινοειδούς και σταθερότητα σε σύγκριση με άλλες κοινές μορφές εκχυλίσματος ρίζας κουρκουμά (π.χ. πτητικό έλαιο, φωσφολιπίδιο/λιποσωμικό και τυπική κουρκουμίνη 95%).

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται πάντα η συμβουλή του γιατρού μας πριν από οποιαδήποτε ρουτίνα συμπληρωμάτων, όπως επισημαίνει και η ίδια η διατροφολόγος.

Διαφήμιση