Αρχική Special Topics Η Tik Toker που έγινε Viral:Ποια φαγητά και ποτά δεν πρέπει να...

Η Tik Toker που έγινε Viral:Ποια φαγητά και ποτά δεν πρέπει να «αγγίζετε» για την αποφυγή καρκίνου

0
Nichole Andrews
Διαφήμιση

Μακρυά από αυτά τα φαγητά και ποτά λέει η Nichole Andrews, διάσημη Tik Toker και γίνεται viral!

H εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος που ειδικεύεται στην ογκολογία, έγινε πρόσφατα viral στο TikTok περιγράφοντας λεπτομερώς τα αντικείμενα της λίστας της «μην αγγίζετε» σε κλιπ που έχει προβληθεί σχεδόν 3 εκατομμύρια φορές.

Μια διαιτολόγος για τον καρκίνο αποκάλυψε τα τρόφιμα και τα ποτά που αποφεύγει με κάθε κόστος και ενώ υπάρχουν κάποια εκπληκτικά στοιχεία, τα αναψυκτικά διαίτης είναι μια χαρά στο βιβλίο της.

Η Tik Toker Andrews, 38 ετών και με έδρα την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «The Oncology Dietician», δήλωσε ότι έφτιαξε τη λίστα για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση σχετικά με το τι τρώμε και πίνουμε και τον κίνδυνο καρκίνου.

‘Ξέρω πόσο καταπληκτική και ισχυρή μπορεί να είναι η διατροφή για να βοηθήσει τους επιζώντες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής’, είπε.

‘Δυστυχώς υπάρχει τόση παραπληροφόρηση εκεί έξω, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε καλά – γι’ αυτό είμαι τόσο χαρούμενη που ξεκαθαρίζω αυτή τη σύγχυση και βοηθάω τους ανθρώπους να τρώνε με αυτοπεποίθηση’.

Το πρώτο στοιχείο που περιλαμβάνεται στη λίστα της είναι ίσως μη αναμενόμενο, το αλκοόλ.

90640261 13940809 image a 6 1728471423051

Αν και υπάρχει συζήτηση σχετικά με ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού, ο Andrews εξήγησε ότι όταν πρόκειται για τον κίνδυνο καρκίνου, το ποτό είναι απαγορευτικό.

‘Δεν καταναλώνω καθόλου αλκοόλ’, δήλωσε η ίδια.

‘Όλα τα είδη αλκοόλ – συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού – πρόκειται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης έξι διαφορετικών μορφών καρκίνου.

‘Είναι η αιθανόλη μέσα στο αλκοόλ.

‘Πραγματικά, οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ – οποιαδήποτε – απλώς αρχίζει αμέσως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου’.

Οι σχέσεις μεταξύ του αλκοόλ και πολλών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού, έχουν τεκμηριωθεί από τους επιστήμονες.

Πιστεύεται ότι μία στις 25 περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή περίπου 12.000 κάθε χρόνο.

Αν και υπάρχει συζήτηση σχετικά με ορισμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού, η Andrews εξήγησε ότι όταν πρόκειται για τον κίνδυνο καρκίνου, το ποτό είναι απαγορευτικό.

Η Andrews δήλωσε: «Όλα τα είδη αλκοόλ – συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού – πρόκειται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης έξι διαφορετικών μορφών καρκίνου». Αλλά στα καλά νέα για όσους αρέσκονται στη σόδα, οι διατροφικές εκδόσεις είναι μια χαρά

Το πεπερόνι, και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, ήταν το δεύτερο στοιχείο στη λίστα της Tik Toker, Nichole Andrew.

‘Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε οποιαδήποτε κατανάλωση’, είπε.

«Έτσι, είτε πρόκειται για πεπερόνι… είτε για προμαγειρεμένα κρέατα – οποιαδήποτε κατανάλωση αυτών των ειδών θα αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου».

Σε παρόμοιο πνεύμα, η Andrews είπε ότι το τρίτο στοιχείο στη λίστα της ήταν τα αλλαντικά, γνωστά και ως lunch meat στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το ζαμπόν σε φέτες για τον ίδιο λόγο.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας επεξεργασμένου κρέατος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του εντέρου και εκτιμάται ότι προκαλεί σχεδόν το ένα έκτο των σχεδόν 45.000 περιπτώσεων της νόσου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στη Βρετανία.

Τα νιτρικά άλατα και τα νιτρώδη, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία συντήρησης αυτών των κρεάτων, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του εντέρου οδηγώντας σε αλλαγές που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Το νούμερο τέσσερα στη λίστα του Andrew ήταν τα ζαχαρούχα ποτά, όχι εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου συστατικού, αλλά επειδή τα ποτά αυτά αντιπροσωπεύουν κενές θερμίδες που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και συνεπώς στον κίνδυνο καρκίνου.

‘Φροντίζοντας να διατηρήσετε τον λιπώδη ιστό του σώματός σας σε χαμηλά επίπεδα θα πρέπει να εξισορροπήσετε ένα υγιές επίπεδο θερμίδων’, είπε.

‘Δεν θέλω οι θερμίδες μου να προέρχονται από αναψυκτικά.

‘Πηγαίνετε για ένα γεύμα έξω και πίνετε ένα μεγάλο αναψυκτικό, και θα έχει έναν τόνο επιπλέον θερμίδες’.

Αλλά στα καλά νέα για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν ένα ανθρακούχο ποτό διαίτης, η Andrews είπε ότι αυτά, μαζί με τη δική της προσωπική προτίμηση του νερού ή του παγωμένου τσαγιού χωρίς ζάχαρη, είναι μια χαρά.

Είπε ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο 13 διαφορετικών καρκίνων.

Στη Βρετανία οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι εκτιμάται ότι προκαλούν περίπου έναν στους 20 καρκίνους κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με περίπου 18.000 περιπτώσεις.

Η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένου κρέατος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του εντέρου και εκτιμάται ότι προκαλεί σχεδόν το ένα έκτο από τα σχεδόν 45.000 κρούσματα της νόσου που διαγιγνώσκονται στη Βρετανία κάθε χρόνο.

Επόμενο στη λίστα της ήταν τα χοτ ντογκ, για τον ίδιο λόγο με τα επεξεργασμένα κρέατα, και προέτρεψε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αντ’ αυτού να μαγειρεύουν ωμό κρέας λουκάνικου στο σπίτι και να χρησιμοποιούν ψωμάκια ολικής άλεσης για να το κάνουν πιο υγιεινό.

Το νούμερο έξι ήταν η ζάχαρη, και συγκεκριμένα η προσθήκη της γλυκιάς ουσίας στα τρόφιμα και τα ποτά, όπως οι κύβοι στο τσάι και τον καφέ σας, για τον ίδιο λόγο που προέτρεπε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα ποτά.

Συνεχίζοντας τη λίστα, η Andrews είπε ότι το κόκκινο κρέας ήταν το νούμερο επτά.

Εξήγησε: «Το κόκκινο κρέας δεν πρόκειται να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά την κατανάλωση, όπως το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα κρέατα, ωστόσο θα αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μετά από 18 ουγκιές την εβδομάδα.

‘Συνήθως περιορίζομαι σε μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα ή δεν τρώω καθόλου.

‘Έτσι, όταν βγαίνω έξω για φαγητό ή μαγειρεύω στο σπίτι, χτίζω τα γεύματά μου γύρω από κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, θαλασσινά ή διάφορα είδη φυτικών πρωτεϊνών όπως η σόγια’.

Το κόκκινο κρέας αναφέρεται ως πιθανή αιτία καρκίνου του εντέρου, που σημαίνει ότι ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει τη νόσο, δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα δεδομένα που συνδέουν ειδικά το επεξεργασμένο κρέας.

Το νούμερο οκτώ στη λίστα του Άντριου ήταν ο πρωινός βασικός καφές.

Ενώ ένα φλιτζάνι καφέ δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, ο Andrews προέτρεψε τους ανθρώπους να εξετάσουν τον αντίκτυπο των προστιθέμενων σακχάρων και να επιδιώξουν να τα μειώσουν.

Nichole Andrews

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τέταρτος πιο κοινός καρκίνος και σκοτώνει 16.800 Βρετανούς κάθε χρόνο

«Λατρεύω τον καφέ και ο καφές δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, είναι μια ασφαλής επιλογή.

‘Μου αρέσει ένας κρύος ή ανάμεικτος καφές το καλοκαίρι, αλλά αυτοί μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες πολύ γρήγορα.

«Αυτό που κάνω είναι να παίρνω ένα παιδικό μέγεθος και να τον παραγγέλνω μισογλυκό, δηλαδή τη μισή μερίδα από τα σάκχαρα που προστίθενται σε αυτόν.

«Απλώς μειώνω τις θερμίδες, επειδή (αυτά τα ποτά) μπορούν εύκολα να φτάσουν τις 800 θερμίδες».

Για το προτελευταίο στοιχείο στη λίστα αποφυγής της η Andrews προειδοποίησε τους ανθρώπους να προσέχουν τα μη ολικής άλεσης δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί ή το λευκό ρύζι.

‘Τα δημητριακά ολικής άλεσης θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τους κινδύνους για καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού και θα σας δώσουν περισσότερες φυτικές ίνες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά επίσης, επειδή είναι λιγότερο επεξεργασμένα προς τα κάτω’, είπε.

‘Οι περισσότερες φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τους κινδύνους καρκίνου και να έχετε καλύτερη πέψη.

‘Κάνω καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ψωμί, τορτίγιες ολικής άλεσης – επιλέγω πάντα ολικής άλεσης’.

Πάνω από μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι οφείλεται στην έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή, σύμφωνα με στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Cancer Research UK.

Andrews: Και οι Vegan διατρέχουν κίνδυνο

Τέλος, ο Andrews προειδοποίησε τον κόσμο να προσέχει τα φυτικά γάλατα που είναι δημοφιλή στις vegan δίαιτες.

‘Πάντα επιλέγω το αγελαδινό γάλα, πάντα επιλέγω τα γαλακτοκομικά – τα γαλακτοκομικά είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά’, είπε.

Όλα αυτά είναι ασφαλείς επιλογές και αν σας αρέσουν, θέλω να συνεχίσετε να τα απολαμβάνετε, αλλά δεν τα επιλέγω λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Η Andrews προειδοποίησε επίσης τον κόσμο να προσέχει τα φυτικά γάλατα που είναι δημοφιλή στις vegan δίαιτες, όπως και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγει όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου.

90640359 13940809 image a 7 1728471500673

«Λόγω του εκπληκτικού ασβεστίου που περιέχει, το αγελαδινό γάλα μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

‘Οποιαδήποτε κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχετε – (ιδιαίτερα) άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων – θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου’.

Περίπου οι μισοί Βρετανοί θα νοσήσουν από καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά περίπου μία στις τρεις περιπτώσεις θεωρείται ότι μπορεί να προληφθεί με την αλλαγή συνηθειών, όπως η διατροφή.

Σχεδόν 400.000 περιπτώσεις καρκίνου διαγιγνώσκονται στη Βρετανία κάθε χρόνο, γεγονός που ισοδυναμεί με ένα άτομο που μαθαίνει ότι πάσχει από την ασθένεια κάθε δύο λεπτά.

Τα ποσοστά της νόσου στον πληθυσμό έχουν αυξηθεί κατά 3% την τελευταία δεκαετία.

Όμως οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση των καρκίνων μεταξύ των νέων ενηλίκων, με τα ποσοστά να έχουν αυξηθεί κατά 22% μεταξύ των ατόμων ηλικίας μεταξύ 25 και 49 ετών από τη δεκαετία του ’90.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ένας από αυτούς που έχουν επισημανθεί ειδικά από τους ειδικούς ως αυξανόμενος σε νέους ανθρώπους που κατά τα άλλα είναι απόλυτα υγιείς και υγιείς για έναν, μέχρι στιγμής, ανεξήγητο λόγο.

Πηγή: Dailymail

Διαφήμιση