Από χθες και για δέκα ημέρες απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η μετακίνηση και η σφαγή των ζώων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων. Ήδη στη λήψη άμεσων μέτρων προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τα δεκάδες κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε μονάδες από τον Έβρο μέχρι την Κορινθία, ενώ επί ποδός ξανά, μετά την πρόσφατη έξαρση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι κτηνοτρόφοι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ζωονόσου.
Στόχος των μέτρων είναι η διάσωση της κτηνοτροφίας μας, δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας.
Η απόφαση για τη λήψη μέτρων για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα ελήφθη μετά από ευρεία τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπηρεσιακών, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων κτηνοτροφικών φορέων.
«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Και πρόσθεσε: «Από σήμερα ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.
ΠΑΜΘ: Συνολικά 20 κτηνίατροι στη μάχη για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα-Στον Έβρο οι 81 από τις 104 εστίες πανελλαδικά
Από τις 20 Αυγούστου που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο, ο αριθμός των εστιών της επιζωοτίας, φτάνει σήμερα τις 81 στον νομό, ενώ σε επίπεδο επικράτειας, τις 104.
Στη μάχη κατά της ζωονόσου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), συνολικά βρίσκονται 20 κτηνίατροι, με τους οκτώ να έχουν διατεθεί στην περιοχή, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
«Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε συντονισμό με την κτηνιατρική υπηρεσία και το ΥΠΑΑΤ. Ο έλεγχος που πρέπει να γίνει, γίνεται, υπάρχει ενίσχυση κτηνιάτρων με 12 που ήδη φιλοξενούμε στην περιφέρειά μας και ακόμη οκτώ που μας διέθεσε πρόσφατα το υπουργείο» σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης. «Η απώλεια του ζωϊκού κεφαλαίου είναι μεγάλη απώλεια για την τοπική οικονομία μίας περιοχής» συμπλήρωσε ο κ. Τοψίδης.