Αρχική Special Topics Αργολίδα: Οι ελαιοπαραγωγοί του τενεκέ βλέπουν καλύτερη σοδειά αλλά υψηλές τιμές (Οδοιπορικό)

Αργολίδα: Οι ελαιοπαραγωγοί του τενεκέ βλέπουν καλύτερη σοδειά αλλά υψηλές τιμές (Οδοιπορικό)

0
elaiolado jpg
Διαφήμιση

Πολύ καλύτερη από πέρσι αλλά σε χαμηλότερα από τα παραδοσιακά μεγάλα επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών, προβλέπεται να είναι και φέτος η σοδειά ελαιολάδου, σύμφωνα με την εικόνα που κατέγραψε στην Αργολίδα ο Γιώργος Κουβαράς σε ένα οδοιπορικό με την κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρόλο που οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, στην Αργολίδα- όπου είναι πλειοψηφία οι μικροί παραγωγοί του λεγόμενου «τενεκέ» που μεταπωλούν λάδι σε εμπόρους- θεωρούν ότι δύσκολα θα καλύψουν και φέτος το κόστος, πολύ περισσότερο να τους αφήσει κέρδος όπως τις παλιές καλές εποχές. Όπως περιγράφει ο Γιώργος Κουβαράς, “καταγράψαμε σε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό στα Χρονέϊκα Αργολίδας, τις προσδοκίες μιας πολυμελούς οικογένειας που ζει αποκλειστικά από την παραγωγή ελαιόλαδου. Της οικογένειας Χρόνη. Πως φροντίζουν όλο το χρόνο τα δέντρα τους, ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα τους, τι σοδειά περιμένουν και πως αντιμετωπίζουν το κόστος παραγωγής, είναι τα ερωτήματα στα οποία αναζητήσαμε απαντήσεις”. Η κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε και σε ελαιοτριβείο στο Λυγουριό κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ξεκινήσει το μάζεμα και οι ελαιοπαραγωγοί της γύρω περιοχής θα το επισκέπτονται μαζικά. Η Αγγελική Χρόνη είναι εκπαιδευτικός αλλά τον Οκτώβριο παίρνει άδεια για να δουλέψει με τα άλλα 5 μέλη της οικογένειας στα χωράφια για να μαζέψουν ελιές και να τις οδηγήσουν στο ελαιοτριβείο. Έχουν αρκετές ρίζες και παράγουν συνήθως αρκετά μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου και με τα έσοδα ζει η οικογένεια όλο το χρόνο.

“Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ερχόμαστε εδώ σε αυτά τα χωράφια και φροντίζουμε τα δέντρα με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την εποχή”, περιγράφει. Και φέτος θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε από τέλος Οκτωβρίου γιατί είναι αραιός ο καρπός και για να μην τον χάσουμε από την ωρίμανση του θα ξεκινήσουμε από το τέλος Οκτωβρίου. Η οικογένεια η δική μου έχει επιλέξει πάντα τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς τη χρήση μηχανημάτων. Για την ώρα μπορούμε και τα πέντε μέλη της οικογένειας να συμμετέχουμε σε αυτό, άρα υπάρχει ένα κέρδος από τα εργατικά». Το πρόγραμμα της οικογένειας όταν ξεκινάει το μάζεμα είναι λιτό και απέριττο. «Από τις 7 το πρωί είμαστε στα χωράφια και τελειώνουμε με τη δύση του ήλιου», μας λέει η Αγγελική Χρόνη. Η δουλειά όμως με τα λιόδεντρα δεν περιορίζεται μόνο τις ημέρες της συγκομιδής. Γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους καθώς οι ελιές χρειάζονται φροντίδα, ενώ τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου Ιανουάριο και Φεβρουάριο, γίνεται χοντρό και ψιλό καθάρισμα.

elies elaiones

Όπως περιγράφουν οι παραγωγοί στην Αργολίδα βλέποντας τη φετινή σοδειά, οι τιμές που αναμένονται για τους μικρούς παραγωγούς θα κυμανθούν γύρω στα 7-8 ευρώ το λίτρο, αυξημένο από παλιά αλλά όχι τόσο για να μην έχουν παθητικό κάποιοι λόγω της μικρότερης παραγωγής σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Πάντως οι τιμές για τον καταναλωτή μπορεί nα μειωθούν λίγο αλλά θα παραμείνουν ακριβές στο ράφι προβλέπουν οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγές. Τόσο στην Αργολίδα όσο και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ευελπιστούν ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερη η παραγωγή καθώς έσωσε την κατάσταση η βροχόπτωση και θα αποφευχθούν και τα φαινόμενα μαζικών κλοπών σε αποθέματα όπως είχαν εκδηλωθεί πέρσι.

Διαφήμιση