Διαφήμιση
Το άγχος όμως που καταλαμβάνει όλους τους εκδρομείς πολύ συχνά είναι, αν ο χρόνος επαρκεί για να αποβάλει κανείς την κούραση των προηγούμενων μηνών στις διακοπές, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο της ψυχολογικής πίεσης για ότι θα ακολουθήσει, μετά το τέλος της καλοκαιρινής-και ευχάριστης- περιπέτειας.
Άσε που τα προβλήματα που ακολουθούν, με την επάνοδο στην καθημερινότητα, όπως είναι ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, υποχρεώσεις, δουλειά συχνά δεν μένουν πίσω από την κλειδωμένη πόρτα του σπιτιού που αφήνει κανείς για λίγο, αλλά μπαίνει, “ύπουλα” και άθελα στις αποσκευές για το ταξίδι των διακοπών του.
Και τι ακριβώς μπορείς να κάνεις από μέρους σου για να μη χαραμίσεις αυτές τις μέρες απ’ το άγχος που συνεχίζει να σε ακολουθεί;
Να αφήσεις (επιτέλους) στην άκρη το κινητό, να απενεργοποιήσεις ειδοποιήσεις από email και social media, και να διαμορφώσεις μια νέα χαλαρωτική ρουτίνα, μοιράζοντας μάλλον την ημέρα σου μεταξύ θάλασσας και ταβέρνας. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι, οπότε φρόντισε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και για να γαληνέψεις πρέπει πρώτα και κύρια να αισθάνεσαι τη στιγμή (αντί να τρέχει ο νους σου στις υποχρεώσεις της δουλειάς).
Κάποιο μαγικό κουμπί να πατήσεις δεν υπάρχει. Και σίγουρα αυτή η στροφή στο state of mind δε συμβαίνει μέσα σε ένα λεπτό, ούτε καν σε μια μέρα. Από τα αποτέλεσμα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε πριν μερικά χρόνια, μάλιστα, έχει καταχωρηθεί ότι η χρυσή τομή για να είσαι o.k. , λαμβάνοντας όλα όσα μπορούν οι διακοπές να σου δώσουν, βρίσκεται στις οκτώ ημέρες. Γιατί η ιδανική διάρκεια για τις διακοπές είναι οκτώ ημέρες!
Όπως αναφέρεται στο αναλυτικό κείμενο, σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει περιθώριο για να ξεπακετάρεις και να βολευτείς στο νέο κατάλυμα, να εγκλιματιστείς και να φτιάξεις μια νέα, χαλαρωτική ρουτίνα. Παράλληλα, το σώμα λαμβάνει τις ευεργετικές ιδιότητες από αυτή την αλλαγή: απολαμβάνει περισσότερο και καλύτερο ύπνο, έχει περισσότερη όρεξη και είτε ανήκεις στην κατηγορία των ράθυμων ταξιδιωτών είτε εκείνων που αγαπούν την περιπέτεια και τις νέες εμπειρίες, αντλεί περισσότερη απόλαυση από τα ερεθίσματα που λαμβάνεις. Μετά την όγδοη ημέρα όμως το αίσθημα της χαράς και της έκπληξης αρχίζει να μειώνεται στο υποκείμενο, όπως διαπιστώθηκε απ’ τους ερευνητές. Με ένα γεμάτο οκταήμερο διακοπών, δε, φάνηκε πως η ευφορία παραμένει και μετά την επιστροφή για μερικές ημέρες, αλλά (όπως είχε φανεί και σε προηγούμενων ετών έρευνες) κάθε ευεργετική ιδιότητα των διακοπών εξανεμίζεται με την επιστροφή στη δουλειά.
Διαφήμιση