Αρχική Special Topics Ταξίδι στο χρόνο και στη θάλασσα-Το μπουκάλι που έπλεε για έξι 10ετίες!

Ταξίδι στο χρόνο και στη θάλασσα-Το μπουκάλι που έπλεε για έξι 10ετίες!

“Εργαλείο” ενός πειράματος αποτέλεσε για έξι και πλέον δεκαετίες το γυάλινο μπουκάλι που διέσχισε τον ωκεανό, κουβαλώντας το δικό του μήνυμα!

0
bottle
Διαφήμιση

Το μπουκάλι αποτελούσε μέρος μιας επιστημονικής προσπάθειας της Επιτροπής Αλιείας και Ωκεανών του Κανάδα, η οποία αποσκοπούσε στην παρακολούθησε των επιφανειακών ρευμάτων.

Αυτό το μπουκάλι διέσχισε τον ωκεανό για πάνω από έξι δεκαετίες. Αρχικά ρίχτηκε στη θάλασσα στα ανοικτά του νησιού Machias Seal στον κόλπο Fundy, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της αμερικανικής πολιτείας Μέιν και της Νέας Σκωτίας στον Καναδά. Είναι αξιοσημείωτο ότι επανεμφανίστηκε στο βόρειο άκρο του Cape Cod, κοντά στη Βοστώνη, περίπου εξήντα χρόνια αργότερα.

Το μπουκάλι αποτελούσε μέρος μιας επιστημονικής προσπάθειας της Επιτροπής Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά, η οποία αποσκοπούσε στην παρακολούθηση των επιφανειακών ρευμάτων. Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού εξήγησε: «Ξεκινώντας το 1922, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επιφανειακά ρεύματα απελευθερώνοντας μπουκάλια στον ωκεανό, βασιζόμενοι στους ανθρώπους να τους ενημερώνουν πότε και πού βρέθηκαν τα μπουκάλια. Αυτή η “παλιομοδίτικη” τεχνολογία βοήθησε μόνο στην κατανόηση των θέσεων και των ημερομηνιών ανάκτησης».

Η μέθοδος αυτή, αν και υποτυπώδης με τα σημερινά δεδομένα, ήταν ζωτικής σημασίας για την εποχή της. «Οι πληροφορίες για τα ωκεάνια ρεύματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανές ανθρώπινες επιπτώσεις, όπως οι πετρελαιοκηλίδες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Οι δορυφόροι και οι υπερυπολογιστές παρέχουν πλέον καλύτερες εκτιμήσεις για τα ρεύματα».

Το μπουκάλι που βρέθηκε κοντά στο Cape Cod ήταν ένα από τα πέντε που απελευθερώθηκαν από τη δυτική πλευρά του νησιού Machias Seal το 1961. Στο εσωτερικό του περιείχε ένα σημείωμα που προσέφερε αμοιβή 1 δολαρίου σε όποιον ενημερώσει τους ερευνητές για την τοποθεσία του. Η λεπτομέρεια αυτή αναφέρθηκε από το What’s The Jam, αναδεικνύοντας την απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις ωκεάνιες κινήσεις.

Διαφήμιση