Αρχική Special Topics Ο καρχαρίας στις ελληνικές θάλασσες-Πρέπει να φοβόμαστε;

Ο καρχαρίας στις ελληνικές θάλασσες-Πρέπει να φοβόμαστε;

Το να συναντήσεις καρχαρία στις ελληνικές θάλασσες είναι μάλλον ένα σπάνιο φαινόμενο, όχι όμως αδύνατο. Το τελευταίο περιστατικό που καταγράφηκε το Μάιο στα ρηχά νερά της Γλυφάδας ανησύχησε τους λουόμενους, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις αποτελεί και η εμφάνισή του φοβιστικού αυτού κήτους σε Ρόδο και Βόλο. 

0
Καρχαρίας
Διαφήμιση

 

Είναι όμως ο καρχαρίας λόγος για να φοβούνται οι λουόμενοι την θάλασσα; Υπάρχει όντως κίνδυνος;

Μια έρευνα δημοσιεύθηκε το 2023 στο International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, σχετικά με την χώρα μας. Στην μελέτη βλέπουμε ένα ολοκληρωμένο προφίλ εμφάνισης και επιθέσεων που έγιναν μεταξύ του 1847 και του 1981, με αρκετές από τις επιθέσεις να οδηγούν σε θάνατο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιο θανατηφόρα δεκαετία ήταν τα 50s, με 6 περιστατικά. Πέντε από αυτά αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Στα περισσότερα περιστατικά ο καρχαρίας και το είδος του δε μπορούσε να προσδιοριστεί. Στις περιπτώσεις όμως που ο καρχαρίας αναγνωρίστηκε, είχαμε μεγάλους λευκούς καρχαρίες στην πλειοψηφία των περιστατικών.

Όμως τα περιστατικά είναι σπάνια, με δεδομένο πως βρισκόμαστε σε μια χώρα που είναι γεμάτη από θάλασσες και με τα εκατομμύρια λουόμενων να βγαίνουν στις θάλασσες κάθε καλοκαίρι. Κατά την διάρκεια των 180 ετών που περιγράφονται στην μελέτη, υπήρξαν μόνο 15 περιστατικά με τελευταίο αυτό στην Γλυφάδα!

Οι επιθέσεις καρχαρία που ξεχώρισαν

Από τις καταγεγραμμένες, αλλά όχι επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

  • Το 1847 πλοίο του 36ου Τάγματος του Γουόρστερσαϊρ που έφτασε στην Κέρκυρα έχασε 19χρονο Βρετανό στρατιώτη, ο οποίος φέρεται να δέχτηκε επίθεση από καρχαρία καθώς κολυμπούσε στο βόρειο τμήμα του νησιού.
  • Το 1903 στην Κρήτη καταγγέλθηκαν δύο θάνατοι από επιθέσεις καρχαριών σε σφουγγαράδες.
  • Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1948 καταγράφεται θανατηφόρα επίθεση από «γιγαντιαίο σκυλόψαρο», όπως περιγράφεται, σε ψαρά.
  • Στις 17 Αυγούστου του 1951 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας 16χρονη δέχεται επίθεση από καρχαρία και χάνει τη ζωή της. Γλιτώνει τραυματισμένος ο 17χρονος φίλος της.
  • Το 1956 στην Κέρκυρα μια 15χρονη δέχεται θανατηφόρα επίθεση από άγνωστο είδος καρχαρία.
  • Την 1η Ιουνίου του 1963 η Αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος Χέλγκα Πογκλ κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε, σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από την ακτή στον Παγασητικό κόλπο. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν η φίλη της Βίλκεν, η οποία περιέγραψε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.
  • Το 1981 καταγράφηκε επίθεση καρχαρία σε Αυστριακό τουρίστα στην περιοχή του Παγασητικού, χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

Μπορείτε να δείτε όλες τις επιθέσεις στον πίνακα παρακάτω:Επιθέσεις καρχαρία Ελλάδα

Διαφήμιση