Αρχική Special Topics Γιγαντιαία σαλαμάνδρα με τεράστιους κυνόδοντες 10 εκατοστών εντόπισαν επιστήμονες

Γιγαντιαία σαλαμάνδρα με τεράστιους κυνόδοντες 10 εκατοστών εντόπισαν επιστήμονες

0
Σαλαμάνδρα
Διαφήμιση

Μία γιγαντιαία σαλαμάνδρα με τεράστιους κυνόδοντες 10 εκατοστών, που έζησε πριν από 280 εκατομμύρια χρόνια κατά την Πέρμια περίοδο, εντόπισαν επιστήμονες!

Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος σαλαμάνδρας φαίνεται να είχε ανθρώπινο μέγεθος και διέθετε τεράστιους κυνόδοντες 10 εκατοστών και έζησε πριν από 280 εκατομμύρια χρόνια κατά την Πέρμια περίοδο!

Ένας απολιθωμένος σκελετός αυτού του αρχαίου αμφίβιου αποκαλύφθηκε στη Ναμίμπια από ομάδα επιστημόνων από την Αργεντινή.

«Έχει αυτούς τους τεράστιους κυνόδοντες, ολόκληρο το μπροστινό μέρος του στόματος είναι απλώς γιγάντια δόντια», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Jason Pardo, ερευνητής στο Μουσείο Field στο Σικάγο, σχετικά με το υδρόβιο πλάσμα.

Η γιγαντιαία σαλαμάνδρα, χρησιμοποιώντας ως “όπλο” τα δόντια του πιθανότατα έστηνε ενέδρες σε μικρότερα πλάσματα, εξολοθρεύοντάς τα με τους «μεγάλους κυνόδοντές του που μπλέκονταν μεταξύ τους» και με ένα χαρακτηριστικό κρανίο μήκους δύο μέτρων.

 

Η ακραία οδοντοφυΐα δεν είναι το μόνο μοναδικό χαρακτηριστικό της Gaiasia. Αυτό το πλάσμα είναι ένας όψιμος εκπρόσωπος των στελεχιαίων τετραπόδων, μιας ομάδας που τελικά εξελίχθηκε στα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ερπετά και τα σύγχρονα αμφίβια, γνωστά και ως στελεχιαία τετράποδα.

Επιπλέον, η θέση της σαλαμάνδρας, η οποία, εκείνη την εποχή, θα ήταν παράλληλη με το βορειότερο σημείο της σημερινής Ανταρκτικής, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς βρισκόταν μακριά από τους συγχρόνους της.
Διαφήμιση