Αρχική Special Topics Ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος “βάλσαμο” για την ψυχική υγεία-Τί υποστηρίζουν οι ερευνητές

Ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος “βάλσαμο” για την ψυχική υγεία-Τί υποστηρίζουν οι ερευνητές

Πολλές είναι οι συνταγές που κατά καιρούς προβάλλονται για την εξασφάλιση της ευτυχίας, που προϋποθέτει την καλή ψυχική κατάσταση · Το βέβαιον είναι ότι η δημιουργικότητα και οι ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο με πράγματα που μας ευχαριστούν μπορούν να …προλειάνουν το έδαφος για την κατάκτηση της ψυχικής μας υγείας!

0
psichiki ygeia
Διαφήμιση

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας, στην ψυχική μας υγεία και, κατ’ επέκταση, στην ευεξία μας.

Όπως προτρέπει η Lauréna Valette, στο Psychologies.comτο να ενσωματώσουμε αυτές τις δημιουργικές πρακτικές στην καθημερινότητά μας, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, θα αισθανόμαστε πολύ καλύτερα κάθε μέρα.

Σας αρέσει να περπατάτε στην ύπαιθρο ή στη μέση της πόλης, να βλέπετε τηλεόραση για ώρες ολόκληρες, να διαβάζετε ή να ασχολείστε με δημιουργικές δραστηριότητες; Αυτές οι δραστηριότητες αναψυχής μπορεί να σας φαίνονται ασήμαντες, έχουν όμως πραγματικό αντίκτυπο στην ημέρα σας και σε εσάς.

Μια μελέτη αναδεικνύει πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο μας για να νιώσουμε καλύτερα. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναφέρθηκαν, οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι πραγματικά ωφέλιμες. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Μπορούν επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο γαλήνιοι, ακόμα και να σας δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας. Ποιες από αυτές λοιπόν θα πρέπει να επιλέξετε; Εμείς ρίχνουμε μια ματιά.

Αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Μια έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2023 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση αποκάλυψε τις δημιουργικές δραστηριότητες που εξασκούνται περισσότερο από τους Αμερικανούς. Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτού του είδους τις δραστηριότητες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους που δεν ασχολούνται με καμία δημιουργική δραστηριότητα.

Ακούστε μουσική 

Η πιο δημοφιλής δραστηριότητα, το να ακούς μουσική, προτιμάται από το 77% των ερωτηθέντων. Λένε ότι ανακουφίζει από το στρες και το άγχος. Το άκουσμα της μουσικής εξισορροπεί την αμυγδαλή, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον πόνο, να βελτιώσει τη στάση του σώματος, να μειώσει την ταραχή… Γι’ αυτό μη διστάσετε να την ακούσετε, έστω και στο παρασκήνιο, και να σιγοτραγουδήσετε μαζί της, για να νιώσετε πιο ολοκληρωμένοι.

psichiki ygeia1

Κάντε παζλ 

Το 40% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι η επίλυση γρίφων τους βοήθησε να μειώσουν το στρες. Παιχνίδια όπως τα παζλ βελτιώνουν τη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού, ο οποίος παίζει ρόλο σε γνωστικές λειτουργίες όπως η σκέψη, η λήψη αποφάσεων και η συγκέντρωση. Ως αποτέλεσμα, όταν ασχολείστε με αυτού του είδους τη δραστηριότητα, αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι.

Τραγουδήστε ή χορέψτε

Για το 25% από εμάς, το τραγούδι και ο χορός μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα. Αυτές οι δραστηριότητες μας βοηθούν να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Επιπλέον, το τραγούδι σε μια ομάδα συμβάλλει στη γνωστική υγεία και ευεξία, μια δραστηριότητα που συνιστάται ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Παρομοίως, επειδή ο χορός είναι σωματικός, απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεσή μας.

Σχεδιάστε, ζωγραφίστε ή φτιάξτε ένα γλυπτό

Με την καλλιτεχνική θεραπεία, αφιερώνετε χρόνο για να καθαρίσετε το μυαλό σας, γεγονός που ανακουφίζει από την κατάθλιψη και το άγχος. Το 24% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι ιδανική για την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων και την απόλαυση μιας κατάστασης που μοιάζει με διαλογισμό.

Δημιουργική γραφή

Τέλος, το 16% ανέφερε ότι ασχολείται με τη δημιουργική γραφή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συγγραφή ποιημάτων, μια αυτοβιογραφία, την τήρηση ημερολογίου ευγνωμοσύνης κ.ά. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να καταγράψετε σκέψεις, να εκφράσετε αρνητικά και θετικά γεγονότα, για να καθαρίσει το μυαλό.

Πηγή: https://www.psychologies.com/moi/se-connaitre/bien-etre-activites-creatives-bonheur

Διαφήμιση