Αρχική Special Topics Γλυπτά Παρθενώνα: Τελειώνουν οι δικαιολογίες της Βρετανικής πλευράς λέει η Λ.Μενδώνη

Γλυπτά Παρθενώνα: Τελειώνουν οι δικαιολογίες της Βρετανικής πλευράς λέει η Λ.Μενδώνη

Την πεποίθηση ότι η βρετανική πλευρά βρίσκεται για πρώτη φορά σε τόσο δύσκολη θέση εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στη διαβεβαίωση από την Τουρκία πως δεν υπάρχει κανένα ενυπόγραφο Φιρμάνι πώλησης των μαρμάρων του Παρθενώνα στον Έλγιν.

0
Γλυπτά του Παρθενώνα
Διαφήμιση

Το βασικό επιχείρημα της βρετανικής πλευράς δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποσπάστηκαν νόμιμα, με έγγραφα πώλησης από τις τότε οθωμανικές αρχές προς τον Λόρδο Έλγιν · Επιχείρημα που καταρρέει μετά τη δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας κατά την πρόσφατη Συνδιάσκεψη της UNESCO ότι δεν υπάρχει τουρκικό φιρμάνι που να παραχωρεί κυριότητα στους Βρετανούς.

Η Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στη διαβεβαίωση από την Τουρκία πως δεν υπάρχει κανένα ενυπόγραφο Φιρμάνι πώλησης των μαρμάρων στον Έλγιν, ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που η Βρετανική πλευρά βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση.

«Η στρατηγική επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα φέρει ορατά αποτελέσματα», τόνισε από το Βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στη διαβεβαίωση από την Τουρκία πως δεν υπάρχει κανένα ενυπόγραφο Φιρμάνι πώλησης των μαρμάρων στον Έλγιν, ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που η Βρετανική πλευρά βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση.

Η κυρία Μενδώνη χαρακτήρισε ξεκάθαρη και ενισχυτική για την στρατηγική της Ελλάδας και την δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας κατά την πρόσφατη Συνδιάσκεψη της UNESCO ότι δεν υπάρχει τουρκικό φιρμάνι που να παραχωρεί κυριότητα στους Βρετανούς.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «Πλεύσης Ελευθερίας» Αλέξανδρου Καζαμία, απέρριψε τις αιτιάσεις του για «ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Μετά τις δηλώσεις της Ζεϊνέπ Μποζ, το βρετανικό ίδρυμα είχε υποστηρίξει ότι φροντίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και είχε εκφράσει την ελπίδα να βρεθεί βάση για νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις.

Διαφήμιση