Αρχική Special Topics Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία “αδειάζει” τους Βρετανούς-Δεν ισχύει το φιρμάνι πώλησης...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία “αδειάζει” τους Βρετανούς-Δεν ισχύει το φιρμάνι πώλησης στον Έλγιν 

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πωλήθηκαν νόμιμα στον Λόρδο Έλγιν έρχεται να ανατρέψει η Τουρκία, με την γείτονα χώρα να ανακοινώνει ότι φιρμάνι Οθωμανικού αξιωματούχου δεν υφίσταται!  

0
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Διαφήμιση

 

Η δήλωση αυτή έρχεται ως “μάννα εξ ουρανού” από τα χείλη της επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας στην UNESCO, Ζεϊνέπ Μποζ, αποδομώντας όλο το “σαθρό οικοδόμημα” πάνω στο οποίο η Βρετανία δεκαετίες τώρα στηρίζει τη γραμμή υπεράσπισης της και το δικαίωμά της να κατέχει τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Στην διάρκεια της 24ης Συνόδου των Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) η εκπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά», αποδομώντας ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα των Βρετανών για την άρνηση να επιστρέψει το Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην γενέτειρα χώρα τους. Η ίδια ευχήθηκε «Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα» .

Η Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας αναφερόταν στο οθωμανικό έγγραφο που επικαλείται η Βρετανία για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα το 1816 από τον λόρδο Έλγιν ως κομμάτι της ιστορίας της απομάκρυνσης των Γλυπτών.

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και (…) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως» είπε η εκπρόσωπος της Τουρκίας.

Twenty-fourth Session of the ICPRCP

Από την πλευρά του το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Έλγιν κινήθηκε με την άδεια των οθωμανικών αρχών και σύμφωνα με το φιρμάνι που του είχε δοθεί, από το οποίο επιβιώνει μια ιταλική μετάφραση, ενώ έγινε λόγος για δεύτερη άδεια, σχετικά με τη μεταφορά των Γλυπτών στην Αγγλία.

Εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, τοποθετήθηκε στη σύνοδο της UNESCO και είπε «το τι ακριβώς είναι φιρμάνι το γνωρίζουμε από εκείνο του Έλγιν με χρονολογία 1802 και εκείνο που είχε ο λόρδος Βύρωνας το 2010: είναι ένα νόμιμο έγγραφο με την υπογραφή του ίδιου του Σουλτάνου ενώ το ιταλικό γράμμα που παρουσιάζεται εδώ από τους Βρετανούς φίλους είναι ένα απλό έγγραφο».
Διαφήμιση