Αρχική Special Topics 23 Ιουνίου: Γιατί θεσπίστηκε η Διεθνής Ημέρα για τις χήρες (Βίντεο)

23 Ιουνίου: Γιατί θεσπίστηκε η Διεθνής Ημέρα για τις χήρες (Βίντεο)

0
chires jpg
Διαφήμιση

Για τους Ινδούς οι χήρες θα έπρεπε να είχαν πεθάνει πριν από τον άντρα τους ή μαζί με αυτόν. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε παλιότερα. Σύμφωνα με το sati, ένα απαρχαιωμένο ινδιάνικο έθιμο, η χήρα θα έπρεπε να θυσιαστεί στην πυρά ή να βρει έναν τρόπο να αυτοκτονήσει λίγο μετά το θάνατο του συζύγου. Με τον άντρα στον άλλο κόσμο η χήρα δεν είχε απολύτως κανένα λόγο να συνεχίζει να ζει!

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις 23 Ιουνίου του 2010 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Χηρών από τον ΟΗΕ. Ο λόγος που καθιερώθηκε μια ημέρα που τιμά παγκοσμίως τις χήρες, είναι για να επισημάνει  «τη φτώχεια και την αδικία που βιώνουν εκατομμύρια χήρες και τα προστατευόμενα από αυτές μέλη σε όλο τον κόσμο».

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Λόρδου Λούμπα ο οποίος στις 23 Ιουνίου του 1954 έχασε τον πατέρα του, με αποτέλεσμα η μητέρα του Σριμάτι Πούσπα Βάτι Λούμπα να μείνει χήρα σε ηλικία 37 ετών και να βιώσει έντονα τον κοινωνικο-οικονομικό αποκλεισμό που συνεπάγεται η χηρεία στην Ινδία.

Στον Δυτικό κόσμο το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο, καθώς οι γυναίκες μορφώνονται και εργάζονται, διατηρώντας την οικονομική τους ανεξαρτησία και επιπλέον τα δυτικά κράτη έχουν θεσμοθετήσει κοινωνικές παροχές όπως οι συντάξεις χηρείας που αφορούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες που έχασαν τον/τη σύζυγό τους.

chires ellada
28η Οκτωβρίου 1946: Χήρες, μητέρες και κόρες πεσόντων παρελαύνουν στην Πλατεία Συντάγματος

Στον υπόλοιπο κόσμο όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών τα πράγματα είναι τραγικά:

  • 1,5 εκ. παιδιά γυναικών που έμειναν χήρες πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια!
  • Από τα 258 εκ. χήρες που ζουν σε όλον τον κόσμο, σχεδόν τα μισά (118 εκ.) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 86 εκ. έχουν βιώσει σωματική κακοποίηση.
  • Τα παιδιά αυτών των γυναικών (υπολογίζονται στα 580 εκ.) αποκλείονται από την εκπαίδευση και αναγκάζονται να εργαστούν ή να παντρευτούν πρώιμα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
  • Σε πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν ανήλικες χήρες (γιατί παντρεύονται κατά την παιδική ηλικία πολύ μεγαλύτερους άντρες), οι οποίες ανήμπορες να επιβιώσουν αλλιώς, καταλήγουν στην πορνεία ή πέφτουν θύματα trafficking.

india chires

  • Στην Ινδία χιλιάδες χήρες ζουν εξορισμένες σε ειδικές κοινότητες, καθώς οι οικογένειές τους φοβούνται το στίγμα που συχνά συνοδεύει τις χήρες.
  • Στην Αφρική οι χήρες εκδιώκονται από τα σπίτια τους, αναγκάζονται να πιουν το νερό με το οποίον καθάρισαν τον νεκρό σύζυγό τους και συχνά «κληροδοτούνται» στον αδερφό του άντρα τους ή σε κάποιον άλλο συγγενή του.

Στην Ινδία, εγκαταλελειμμένες από τις κοινότητές τους και από τις ίδιες τις οικογένειές τους οι χήρες βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη Βρινταβάν, που βρίσκεται 100 χλμ νότια του Δελχί και αποτελεί σπιτικό για περίπου 20.000 χήρες. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε την παιδική του ηλικία ο θεός Κρίσνα, ένας από τους πιο δημοφιλείς θεούς του Ινδουιστικού πανθέου. «Οι χήρες θεωρούνται υπεύθυνες για το θάνατο του άντρα τους και υποχρεώνονται να ζουν μια πνευματική ζωή με πολλούς περιορισμούς» υποστηρίζει η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, που είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης το 2005, Mohini Giri.

 

Διαφήμιση