Αρχική Special Topics Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια-Σάλος στα social media για τη...

Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια-Σάλος στα social media για τη φωτιά στην Ύδρα

0
ydra fotia jpg
Διαφήμιση

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Κυριακή 23/6 Αττική και Εύβοια βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στα social media για τους… σκαφάτους που ευθύνονται για την πυρκαγιά στην Ύδρα!

Σύνταξη:ecozen.gr

Πιο αναλυτικά με βάση τον Χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

karta pirkagia

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τον Κίνδυνο Πυρκαγιάς συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα και με αφορμή τα γεγονότα στην Ύδρα. Όπως αναφέρεται, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Την ίδια στιγμή σε 16 συλλήψεις προχώρησε η Πυροσβεστική το Σάββατο 22/6, για φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι 13 εξ αυτών αφορούν μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού Περσεφόνη ως υπαίτιοι της Πυρκαγιάς στην Ύδρα. Από την οποία εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά. Στο λιμεναρχείο Σαρωνικού στην Γλυφάδα, πέρασαν την νύχτα του Σαββάτου οι 13 συλληφθέντες, μέλη πληρώματος της θαλαμηγού Περσεφόνη, για την οποία όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι από εκεί ξεκίνησε με βεγγαλικά η φωτιά στον όρμο Μπίστη, και επεκτάθηκε στο δάσος της Ύδρας, το μοναδικό του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του megatv.com υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Λιμενικού και πυροσβεστικής καθώς σύμφωνα με το Λιμενικό δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα μέσα στην θαλαμηγό, η οποία έχει κατασχεθεί, κα δεν μπορούν να κατοχυρώσουν από καταθέσεις ότι μέσα από το σκάφος ξεκίνησαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν στην συνέχεια την φωτιά.

Και αυτό γιατί η κατηγορία βασίζεται στην μαρτυρία ενός καπετάνιου που βρισκόταν με το σκάφος του σε έναν γειτονικό όρμο, άκουσε κρότο και λάμψη ωστόσο δεν είδε τα βεγγαλικά.

Ο συγκεκριμένος καπετάνιος δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως, αλλά κλήθηκε, μετά από έρευνα για τα περιπλέοντα σκάφη την ώρα εκείνη. Ο καπετάνιος υποστήριξε τα άνωθι, και η θαλαμηγός ήταν αυτή του βρισκόταν εγγύτερα του γεγονότος βάσει του στίγματος.

Όσον αφορά στο ποινικό μέρος, για την πρόκληση φωτιάς και πρόκληση οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο, προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη, και πρόστιμο έως 200 ευρώ καθώς πλέον θεωρείται κακούργημα.

Ερωτήματα για το τι προκάλεσε την φωτιά

«Για να έχουν πεταχτεί τα βεγγαλικά όπως υποστηρίζει το λιμενικό από το σκάφος το οποίο ήταν ναυλώσει υπήκοοί Καζακστάν για να κάνουν την βόλτα και την γιορτή τους , θα έπρεπε να υπάρχουν σημάδια, καψίματα, μηχανισμός για τα βεγγαλικά». Αξιωματικός της πυροσβεστικής ανέφερε πως ενδεχομένως μόλις αντιλήφθηκαν τι έκαναν να τα πέταξαν στην θάλασσα», δήλωσε ο Σταύρος Μπαλάσκας.

Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να άφησε η θαλαμηγός άτομα μέσω φουσκωτού, στην ακτή και από εκεί να έγινε η εκτόξευση βεγγαλικών και όχι ναυτικής φωτοβολίδας. Παράλληλα, η Πυροσβεστική πέρασε χειροπέδες σε ακόμα τρία άτομα για φωτιές σε Νέα Σμύρνη, Δράμα και Σύρο.

Διαφήμιση