Αρχική Special Topics Εκδηλώσεις μνήμης για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του...

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Βίντεο)

0
thessaloniki pontioi jpg
Διαφήμιση

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ημέρα τιμής της Γενοκτονίας των Ποντίων, ένα ορόσημο για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, με εκδηλώσεις μνήμης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, “αποτελεί την κορύφωση των δράσεων υπέρ των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής“, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τις εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα», υπογραμμίζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώνονται την Κυριακή 19 Μαίου στην πλατεία Συντάγματος και περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Μητρόπολη Αθηνών και επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.

Εκατοντάδες αναμμένα κεράκια, τοποθετημένα δίπλα στη θάλασσα, φώτισαν την Προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000. Δεκάδες κίτρινα μπαλόνια, με συνθήματα για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, με ονόματα αθώων θυμάτων των τραγικών γεγονότων αλλά και με ονόματα εν Ελλάδι ποντιακών συλλόγων, αφέθηκαν στον ουρανό.

genoktonia pontiovn jpg

Ήταν το αποκορύφωμα αλλά και το πιο συγκινητικό μέρος των εκδηλώσεων των μελών της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για απόδοση τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

Συνεχίζοντας την απόδοση τιμών στα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, και με αφορμή την 105η επέτειο από τη μαύρη 19η Μαΐου του 1919, μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» βρέθηκαν την Παρασκευή 18/5  στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Κατούνας (Γουρούχ).

aitoloakarnania Pontioi1
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Δ. Ψαθάς Αιτωλοακαρνανίας)

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο «Εις μνήμην όσων ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες και έφυγαν από τη ζωή». Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η κατάθεση στεφάνου, εκ μέρους του χωριού, από τη γηραιότερη κάτοικο.

aitoloakarnania Pontioi jpg
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Δ. Ψαθάς Αιτωλοακαρνανίας)

Με ομιλία, λαμπαδηδρομία και επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων τίμησε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας την 105η επέτειο από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν στην πλατεία Καπετανίδη στο Πασακιόσκι.

veroia ekdilosi genoktonia3

Τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης και όσοι πολίτες επιθυμούσαν, πραγματοποίησαν λαμπαδηφορία από το δημαρχείο μέχρι την πλατεία Καπετανίδη, όπου άφησαν τις αναμμένες δάδες και  τραγούδησαν το «Αητέντς επαραπέτανεν».

Πηγή:pontonews.gr,  veriotis.gr

Διαφήμιση