Αρχική Special Topics Γενοκτονία των Ποντίων: Τιμή στα 353.000 θύματα

Γενοκτονία των Ποντίων: Τιμή στα 353.000 θύματα

Μέρα μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, η 19η Μάιου και με αφορμή τη συμπλήρωση των 104 χρόνων από τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Από το 1914 έως το 1923, 353.000 Έλληνες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι τόσοι εκτοπίσθηκαν, σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Τούρκων.

0
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ
Διαφήμιση

Ο Ποντιακός Ελληνισμός τίμησε την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων με εκδηλώσεις, σε όλη τη χώρα και κύριο αίτημα, η 19η Μαΐου να χαραχτεί στην ιστορική μνήμη και τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας να μην ξεχαστούν.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την Παρασκευή (19/5) για να αποτίσει φόρο τιμής στους ‘Ελληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου, που σκοτώθηκαν και εκτοπίστηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων την περίοδο 1914-1923. Οι συγκεντρωμένοι και οι συγκεντρωμένες ζήτησαν για μία ακόμη χρονιά τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη Θεσσαλονίκη, με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνήμειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, πλήθος κόσμου, σωματεία της Παμποντιακης Ομοσπονδίας Ελλάδος και απλοί πολίτες, τίμησαν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών και προσφύγων, θυμάτων εθνοκαθάρσεων και γενοκτονικών πρακτικών πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στο χώρο της Ανατολίας, ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Το να σιωπάς είναι σαν να θάβεις χρυσάφι…»

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν συνθήματα όπως «Τους νεκρούς μας δεν ξεχνούμε, αναγνώριση ζητούμε», «Αρμενία, Ασσυρία με τον Πόντο συμμαχία», «Το αίμα των αθώων δεν στεγνώνει», «Η ιστορία γράφεται με αίμα και με πόνο, δεν ήταν εθνοκάθαρση, γενοκτονία μόνο» και «Να μπει μέσα στα σχολεία του Πόντου η ιστορία, να μάθει όλος ο κόσμος για τη Γενοκτονία»

Γενοκτονία Ποντίων 19 Μαιόυ Θεσσαλονική πορεία

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Πουκαμισάς υπενθυμισε τα ιστορικά γεγονότα και αναφέρθηκε στους νεκρούς, τους διωκόμενους και τους εκτοπισμένους του Πόντου και της Μικρασίας, τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικες εστίες.κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Πουκαμισάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το να σιωπάς είναι σαν να θάβεις χρυσάφι». Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ρωσική επανάσταση του 1917 πυροδότησε τα γεγονότα στον Πόντο και «πλέον, ο Πόντος παραμένει ο σκοπός μας. Η ποντιακή ταυτότητα είναι κάλεσμα ενότητας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης».

Υπογράμμισε ακόμη ότι και στις μέρες μας συγκρούσεις, εντάσεις και θλιβερά γεγονότα συγκλονίζουν τον κόσμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα θύματά του – ανάμεσα σε αυτά και οι ομογενείς της Μαριούπολης – και τόνισε ότι η Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες οφείλουν να θυμούνται, να τιμούν τους προγόνους τους, αλλά και με ανοιχτούς τους ορίζοντές τους να παρακολουθούν και να ενδιαφέρονται για τις διεθνείς εξελίξεις.”Αυτό είναι ένα συλλαλητήριο μνήμης, δεν είναι ένα συλλαλητήριο εκδίκησης” τόνισε ο κ. Πουκαμισάς.

Ημέρα Γενοκτονίας Ποντίων Λευκός Πύργος
Υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, το γράμμα “G” δηλαδή Genocide που σημαίνει Γενοκτονία, εμφανίστηκε στο Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη. 
Με τον τρόπο αυτό, στάλθηκε το μήνυμα για την Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και την ανάγκη για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης  τόνισε ότι «η Τουρκία, μέχρι σήμερα, αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα. Δεν θέλει και δεν μπορεί να λυτρωθεί από το παρελθόν της. Πρέπει όμως να γνωρίζει ότι τα εγκλήματα εναντίον εθνών δεν παραγράφονται και δεν διαγράφονται. Δεν λησμονιούνται. Είναι ένα χρέος που οφείλουμε να υπηρετούμε. Ζητούμε την καταδίκη ανάλογων πρακτικών από όλο τον κόσμο και είμαστε σίγουροι ότι η δικαίωση θα έρθει». Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «Πονάμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Και ζητούμε την καταδίκη παρόμοιων πρακτικών από όλο τον κόσμο.  Υπέστησαν άλλωστε ανάλογη Γενοκτονία και οι Αρμένιοι. Βιώσαμε πρακτικές εθνοκάθαρσης και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Βιώνουν και στις μέρες μας ανείπωτες φρικαλεότητες και οι Ουκρανοί που αμύνονται ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης»

Το πρωί της Παρασκευής (19/5) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης στο χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο της επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οδός «Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Τη φλόγα άναψε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ανέφερε πως η 19η Μαΐου είναι για όλους τους Έλληνες «μία πολύ βαριά μέρα, μία μέρα που θυμόμαστε, που τιμούμε τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν». Όπως έκανε γνωστό,ο δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε στις 35 αδελφοποιημένες πόλεις σε όλο τον κόσμο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και συμπλήρωσε ότι άμεσα πρόκειται να μετονομαστεί ένας κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης σε οδός «Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως «στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη δεν έχει σταματήσει ποτέ να παίζει η ποντιακή λύρα, δεν σταμάτησαν ποτέ τα τραγούδια, αλλά και οι θρήνοι για όλους όσοι έχασαν πατρίδες, για όλους όσοι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους» και κατέληξε πως χρέος είναι η φλόγα που άναψε σήμερα «να είναι διαρκώς αναμμένη μέχρι την τελική δικαίωση σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου. Να υπάρξει αναγνώριση. Εμείς θα παλεύουμε μέχρι εκείνη την ημέρα». Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε πως «πρέπει και να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αδικαίωτους νεκρούς, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί, ίσως, η ανθρωπότητα να μείνει σε εγρήγορση και να αποφύγουμε τέτοιους είδους βαρβαρότητες στο παρόν και στο μέλλον».

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

“Η μνήμη πηγαίνει πάντα, δίπλα, δίπλα, με το καθήκον” τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: “Είναι ιστορικό μας καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”. Ο α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, υπογράμμισαν ότι τα γεγονότα από την πλευρά της επιστημονικής έρευνας είναι πλήρως τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα, και αναφέρθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω διεθνοποίησης του ζητήματος και στο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων μαζί με τις γενοκτονικες πρακτικές σε βάρος και των άλλων χριστιανικών λαών της Ανατολής. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, η οποία ολοκληρώθηκε μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Διαφήμιση