Αρχική Special Topics Παγκόσμια Συγκίνηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου...

Παγκόσμια Συγκίνηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Βίντεο)

0
[369640] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΜΕ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΕΥΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Κατά την ανελέητη σφαγή κατεστράφησαν 815 κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία και 353.000 ζωές.

Σύνταξη: ecozen.gr

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποκλίνονται και προσκυνούν στη Μνήμη των 353.000 ψυχών που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Πέρα από το ελληνικό κράτος ο διωγμός των Ποντίων αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία από την Κύπρο, την Αρμενία, τη Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, εννέα πολιτείες των ΗΠΑ (Φλόριντα, Τζώρτζια, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Νότια Καρολίνα, Ρόουντ Άιλαντ και από τις 11/9/2019 Καλιφόρνια.

[369640] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΜΕ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΕΥΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
 υπάρχει σαφής αναφορά – κατά κάποιο τρόπο αναγνώριση – σε γενοκτονία Ελλήνων και από την πολιτεία της Αλαμπάμα, τη βουλή των αυστραλιανών πολιτειών της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Αυστρία(ακολουθούμενη λίγες ημέρες αργότερα από το Δήμο της Βιέννης) και την Ολλανδία.

Στον Καναδά οι πόλεις Οττάβα και Τορόντο έχουν αναγνωρίσει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής γενοκτονίας

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Διευθύνων Σύμβουλος Hellas Sat Consortium Ltd, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Hellas Sat Α.Ε. στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέβασε μια σειρά ντοκιμαντέρ του ΛΟΓΟΥ με τίτλο “ΚΣΕΝΙΤΙΑ”, που γυρίστηκε στη Γεωργία το 1993, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιωάννου που καταγράφει το δράμα και τις περιπέτειες των εκεί ξεριζωμένων Ποντίων.

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων σήμερα και για αυτό παραθέτω για την ιστορία μια σειρά ντοκιμαντέρ του ΛΟΓΟΥ με τίτλο “ΚΣΕΝΙΤΕΙΑ”, που γυρίστηκε στη Γεωργία το 1993 και καταγράφει το δράμα και τις περιπέτειες των εκεί ξεριζωμένων Ποντίων. Σκηνοθέτης ήταν ο Γιάννης… pic.twitter.com/PYhUOU9vCa

— Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Christodoulos Protopapas (@CAProtopapas) May 19, 2024

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει το podcast με τίτλο “Το χαμένο παιδί από τον Πόντο” που παρουσιάζει το Istorima την πλατφόρμα προφορικών ιστοριών που δημιούργησαν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαιωάννου και η Ιστορικός Katherine Fleming.  Το 1922 στον Πόντο, γυναικόπαιδα από τα χωριά της Τοκάτης οδηγούνται σε πορεία θανάτου από τους Τούρκους, με σκοπό την εξόντωσή τους. Ανάμεσά τους, είναι μια νεαρή μητέρα. Όταν περνούν από μια τουρκική συνοικία, παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει το παιδί της έξω από έναν φούρνο, για να το σώσει. Χρόνια μετά, πηγαίνει στην Τουρκία για να το αναζητήσει…Ακούστε το podcast με τίτλο “Tο χαμένο παιδί από τον Πόντο ” ΕΔΩ!

Διαφήμιση